Шествието на кмета на Лондонското сити

The Ninth of November 1888 by William Logsdail, Guildhall Gallery, London.JPG

Всяка есен Лондонското сити има нов кмет. Титлата на кмета на Ситито е The Right Honourable Lord Mayor of London или накратко, Lord Mayor.  

Кметът на Ситито е различен от този на големия град Лондон. Ситито има вече 690 кмета, за разлика град Лондон, който досега е имал само 3 кмета.   

Кметът на Ситито има представителна функция, за която НЕ получава възнаграждение, и е член на някоя от 110 лондонски професионални гилдии. Новият кмет, Чарлз Боумън (Charles Bowman), е от гилдията на счетоводителите. 

Встъпването в длъжност на кмета на Ситито се отбелязва с шествие (Lord Mayor’s Show). Първото подобно шествие е през 1535 г. Дори по време на Втората световна война и бомбардировките на Лондон, шествието се провежда.  

Шествието започва от къщата на кмета – Manor House и продължава до сградата на Royal Courts of Justice – Кралския съд, където City of London (Лондонското сити) свършва и започва City of Westminster (района на Уестминстър, който е също със статут на град). На това място кметът на Лондонското сити изказва лоялността си към краля или кралицата, чиято власт в миналото е започвала извън границите на Ситито, или от Уестминстър нататък.  

Шествието на кмета на Ситито включва представители на 110 гилдии и други организации.  

В миналото кметът е яздил кон, но след инцидент с пияна цветарка, която свалила от коня кмета през 1710 г., кметовете се предвижват с каляска. 

Каляската на кмета на Ситито (Lord Mayor’s State Coach) е произведена през 1757 г. и струва в днешни пари около 120 хиляди паунда. Тя се тегли от 6 коня, с 2 коня по-малко от кралската каляска.  

Тази година нашата група за разходки беше на шествието на кмета на Лондонското сити. Така ние станахме част от историята на Лондон.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: William LogsdailOwn work, Stephencdickson, 18 September 2014, 15:06:25, CC BY-SA 4.0, Link


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *