Любка разказва на света за живота на една българка в Лондон

Любка пише в Лондон блога Bаlgarka. Благодарение на нея небългарите по света имат възможност да видят и научат за живота на една българка в Лондон, която има мнение за модни тенденции, магазини, продукти и събития от света и обществото в Лондон (като скандала между Dolce & Gabbana и Sir Elton John и донатите на Kim Kardashian), както и притежава смелостта да ги изрази.

Благодарение на хора като Любка българите в Лондон постепенно стават видими в области, традиционно запазена територия за британци. Тя е отворена към възможностите, които предоставя Лондон, позитивна е и умее да общува със света. Затова ни е приятно да разкажем за нейния блог Balgarka и за нея.

LubkaChristova

Как би се представила на българи?

Живея в Лондон от ноември 2010. Пиша един много женски блог за лайфстайл и мода.

Във времето, през което не пия кафе, не правя снимки и не пиша статии, се занимавам с графичен дизайн и дигитален маркетинг. Работя на свободна практика, защото, когато дойдох тук, на нас българите не ни беше разрешено да бъдем наемани като служители и така ми потръгнаха нещата.

Ти си избрала да общуваш не само с българи, а с целия свят. Какво ти дава писането на английски?

Трудно ми е да отговоря какво ми дава писането на английски, защото по-скоро се замислям какво би ми отнело, ако не го правех. Бих казала, че стилът ми на писане се развива с практиката, както и аз се развивам с писането, а блогът ми дава възможност да се запознавам с невероятно интересни и креативни дами от цял свят. Не живея в България и ежедневно общувам с хора от различни култури и националности, така че някак естествено беше да създам блога си на английски, за да общувам с различни хора чрез него. Най-интересното е, че наистина има такива, които го четат.

Как изникна идеята за блога ти?

Преди малко повече от 2 години започнаха разни политически нападки срещу българи и румънци. Преди това не бях имала проблеми с англичани, но изведнъж не можех да си намирам работа. Спряха да ме викат на интервюта за проекти, а ако все пак се случваше да ме извикат, обикновено се стигаше до въпроса „Значи си българка? И защо дойде тук?”

Имах няколко доста тежки месеца и за да не се затварям в себе си, реших да започна блог. В него исках да пиша за себе си – съвсем ежедневни неща, с които да покажа лицето на една обикновена българска жена. Исках хората да видят, че ние не сме толкова различни и страшни, а напротив: имаме си образование, професия, можем да говорим на няколко езика, държим на външния си вид, забавляваме се. Две години по-късно аз все още пиша и не съм променила основната идея, а само доразвих блога.

За какво си мечтаеш в професионално отношение?

Преди доста години в България имах рекламна агенция. Иска ми се отново да го направя, но тук в Англия. Да обслужвам годишни маркетингови кампании и нуждите от дизайн на клиенти, както и да имам екип до себе си. Винаги е по-забавно да се работи в отбор.

Кои са ти любимите места в Лондон?

Много обичам Източен Лондон: с неговите хипстър кафенета, крафт бира, лудо изглеждащи дизайнери от всякакво естество, арт студия, непретенциозни улични базари и криволичещи пътечки по продължение на канала…

Извън пределите на East London, обичам да ходя в Islington за кино и вечеря, или пък в Southbank за следобед с жива музика.

08

Разгледайте блога Balgarka.


На нашия блог Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от блога ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *