Лятото в Уимбълдън

Wimbledon (25)

Чудехме се дали Уимбълдън е по-известен от Биг Бен, докато се разхождахме из улиците на квартала в Югозападен Лондон, известен в цял свят благодарение на шампионата по тенис, който се провежда в него вече 140 години?  

Wimbledon (27)

Уимбълдън става предпочитано място за живеене още преди провеждането на първия турнир по тенис на корт през 1877 г. В средата на 19 век, след построяването на железницата, много банкери от Лондонското сити “избягали на запад” от мръсния въздух на Лондон, като пътували всеки ден до работата си. Вятърът носел пушека от въглищата от запад на изток, затова на изток останали да живеят работниците, а по-богатите се изселили на запад.

Wimbledon (33) 
В Уимбълдън има градска и селска част. Ако искате да прекарате незабравилмо, трябва да  отидете в селото – Уимбълдън Вилидж, където къщите от 19 век са големи – с цени от 6 и 7 милиона паунда – и с много зеленина около тях. Тук е спокойно и красиво. Заради разходката по улиците на Уимбълдън Вилидж си заслужава човек да стане рано и пътува в неделния ден през цял Лондон, за да стигне в Уимбълдън. Ако имате и късмет, може да видите китариста на Queen, Брайън Мей да си разхожда кучето или тенисиста Борис Бекер. 🙂

Wimbledon (34)

В Уимбълдън Вилидж бях и заради будисткия храм Buddhapadipa Temple. След като миналата година бяхме в индуски храм, за Великден посетихме пет ортодоксални църкви в Лондон – на гърци, копти, руснаци, сърби и българи – в будисткия храм научихме за будизма и се срещнахме с тайландски будисти.

Wimbledon (16)

Будиският храм, Buddhapadipa Temple, е открит през 1980 г. Построен е в традиционен тайландски стил. Стените му са богато украсени с картини от живота на Буда, а сред фигурите могат да бъдат открити покровителите на храма, самите художници, както и майка Тереза и Маргарет Тачър.

Wimbledon (19)

Както се бяхме уговорили, пред храма ни посрещна Khwanchai, накратко Чай. Той се подготвя да стане монах. За нас Чай беше водач. Той ни разказа за будизма и обясни за реликвите и изображенията в храма.

Wimbledon (15)

На снимката най – вляво е Чай. За нас беше голямо удоволствие да чуем неговия разказ. Мислим, че Чай ще стане добър монах. Беше толкова благ и сладкодумен, че след един час, когато беседата свърши, ние не искахме да си тръгваме.

В допълнение, Чай ни позволи  да се снимаме в храма, пред олтара с трите различни статуи на Буда – черна, златна и зелена. 
Wimbledon (36)

След посещението в храма дойде време и за материалните удоволствия. Седнахме за пикник пред истинска вятърна мелница поляна, всеки се представи на групата и много се смяхме.

Wimbledon (41)
След пикника посетихме знаменития тенис комплекс.

Wimbledon (45)
По пътя срещнахме оцеляла врата на Уимбълдън парк с елен отгоре. В миналото крал Хенри VIII e идвал в парка, за да лови елени.
             

В известния пъб Dog & Fox ни обслужи българин. Това е любимият пъб на Борис Бекер, така че се оглеждахме за него.

Разходката ни продължи до късно. Имаше много за зяпане, тъй като жителите на Уимбълдън Вилидж не се крият зад високи огради. 


Този разказ е за посещението ни в Уимбълдън миналата година. В неделя, 24 септември, ще бъдем пак на разходка там. Очакват ни и в будисткия храм. Ето поканата. Заповядайте.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *