Магазинът Либърти е направен от корпуса на два кораба

Liberty

Разказваме ви историята на един от най – известните магазини в Лондон:

През 1875 г. Arthur Liberty взима на заем от бъдещия си тъст £2,000, за да плати наема на половината от магазин, който се намира на Regent Street номер 218a. Започва с трима човека персонал. Решава да продава бижута, тъкани и предмети на изкуството от Япония и Арабския полуостров.

18 месеца по-късно целият магазин става собственост на Arthur Liberty. Постепенно започва да предлага килими и мебели. Магазинът се превръща в най-модерното място за пазаруване в Лондон.

Liberty добива слава със своите щамповани платове – запазена марка на магазина до днес. За направата им памукът идвал направо от езерото Тана в Източна Африка, където растял.

В края на 19 век Liberty подпомагал английски артисти и дизайнери, работещи в стила Art Nouveau. Неговата помощ била толкова голяма, че този нов стил в модата и изкуството станал известен като Stile Liberty.

Arthur Liberty поръчал нова, голяма сграда за магазина си, но починал преди тя да бъде завършена. През 1924 г. сградата в стил Tudor на Great Marlborough Street била готова. Тя е изработена от гредите на два кораба – HMS Impregnable и HMS Hindustan. Дължината на магазина съвпада с дължината на кораба Hindustan. Проектът бил на Edwin Thomas Hall и сина му Edwin Stanley Hall. Те проектирали сградата във време, когато стила на Тюдорите отново бил на мода.

Когато хипи движението през 60-те години на 20 в. съживило интереса към ориенталските орнаменти, тъкани и предмети на изкуството, Liberty извадили от архива мебели, текстил и мода с източно влияние, и пак станали модерни.

През 1975 г. Liberty чествали своя вековен юбилей с изложба в Victoria & Albert Museum, в която показали ролята на магазина в историята на дизайн.

IMG_2585
IMG_2577

IMG_2582

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *