Магазинът Селфриджис е забележителен

selfridges london

Един от най-забележителните търговски обекти в света – универсалният магазин (department store) Selfridges на Оксфорд Стрийт в Лондон, носи името на своя създател и първи собственик Harry Gordon Selfridge, американски бизнесмен.

Магазинът на шест етажа (плюс два подземни), в който днес има 11 заведения за хранене, 2 изложбени зали и многобройни услуги, при построяването си през 1909 г. е бил най-големият в Лондон. (Днес е втори по големина след Harrods).

За построяването на магазина Harry Selfridge похарчва £400 000, които днес се равняват на £120 милиона. Сградата е наистина внушителна с гигантските си колони в йонийски стил, по подобие на колоните на Британския музей и часовника си с диаметър от 3 и половина метра, който се нарича The Queen of Time clock (Кралицата на времето).

През 1913 г. е открита лятна тераса на покрива на магазина, която е разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война и е открита отново чак през 2009 г. На покрива се намират няколко ресторанта, барове и понякога голф игрище с гледка към Оксфорд стрийт.

Harry Selfridge, на когото се приписва авторството на христоматийните днес принципи “Клиентът никога не греши” и “Шефът предизвиква страх, лидерът – ентусиазъм”, създава уникален магазин.

Какво е отличавало Selfridges на времето, а и днес?

Идеята на Harry Selfridge e неговият магазин да не е просто магазин, а дестинация. Той желае хората да посещават магазина не само за покупки, а и за развлечение. Затова още от основаването на Selfridges там се излагат последните чудеса на техниката. Първо там, през 1909 г., лондончани виждат аероплана на Loise Bleriot, с който за първи път французинът прелетява над Ламанша. За 4 дни над 150 000 човека са посетили магазина, за да разгледат самолета.

През 1925 г. пак там, те виждат телевизора, изобретен от John Logie Baird.

Пак за удоволствие на гражданите, Selfridges е първият в Лондон магазин, чиито витрини се осветяват през цялата нощ. Тяхното аранжиране е работа на екипи висококвалифицирани дизайнери през цялата година, а покрай Коледа се превръща в атракция, за която всички говорят.

Друго нововъведение на Harry Selfridge е щандовете с козметика да бъдат поставени на първия етаж в магазина. Така се облекчават много от посетителките, които влизат в магазина не само да позяпат, но и да пробват нов парфюм (а някои да се парфюмират безплатно). Макар днес това въведение на Harry Selfridge да следват и останалите магазини, Selfridges продължава да има най-голямата колекция за козметика в света – 7 700 червила, 2 800 грима и 1 000 лака.

Трето нововъведение на Harry Selfridge, което се оказва блестящо, е каненето в магазина на кинаджии. Това осигурява страхотна реклама за Selfridges. Вероятно си спомняте удивителното обслужване и блясъка на знаменития лондонски магазин в сцената от Love Actually (Наистина любов), в която Rowan Atkinson като продавач, демонстрира класа в обслужването, подлудявайки героя на Alan Rickman.

Един друг любопитен факт – Selfridges е най-големият в света магазин за дънкови облекла с над 60 марки – от най-обикновените като Primark до дизайнерските като Christopher Kane.

На 11 юни, неделя, организираме разходка в кварталите Кенсингтън и Найтсбридж.
Заповядайте! Ето поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на блога, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимката: Roderick Eime under creative commons licence


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *