Маргарет Тачър и нейните връзки с България

margaret thatcher

 

Маргарет Тачър (1925 – 2013) е първата жена министър-председател на Великобритания. Ръководи правителството от 1979 до 1990 г., като преди това е заемала поста министър на образованието.

През 1971 г. тя посещава английските гимназии в София и Варна, както и професионалното училище по химия в Стара Загора. След визитата си в България Thatcher споделя: “Българите имат една религия – учението, и една църква – училището.”

* * *

През март 2015 г. в разговор с българи в книжарница Waterstone Picadilly англичанинът Найджъл Мидълмис, учител по английски език през 70-те години в русенската английска гимназия, разказа, че след посещението на Margaret Thatcher в България, от Англия били изпратени книги като дарение на българските английски гимназии. Такива книги пристигнали и в гимназията в Русе. Те били главно на английски класици. На книгите пишело, че са дарение от министерството на образованието на Великобритания и били подписани от Margaret Thatcher като министър на образованието. Nigel Middlemiss сподели, че бил много изненадан, когато научил, че имало заповед да бъдат откъснати всички страници с подписа на Thatcher. Заповедта била изпълнена и книгите без страницата с подписа на Thatcher били предоставени за четене на учениците от гимназията.

* * *

Бившият съветник на Желю Желев и бивш посланик във Великобритания Стефан Тафров си спомня за няколко срещи между Желев и Margaret Thatcher: През 1990 г. Желю Желев, тогава начело на българската опозиция, взима участие в конференция на шотландската консервативна партия в Абърдийн. По време на заключителната реч Маргарет Тачър, по това време министър-председател на Великобритания и шеф на Консервативната партия, казва: „Тук сред нас има борци за свобода от България. Искам всички да аплодирате Свободна България.” Участниците в конференцията стават на крака и скандират „Free Bulgaria!”

*  *  *

През 1991 г. Желев и Margaret Thatcher имат среща в Лондон. По това време Thatcher вече не е министър-председател. “Желязната лейди” пристигнала по-рано в хотела, където била срещата с Желев. Желев бил готов да я приеме веднага, но Thatcher не искала да притеснява президента на България и изчакала във фоайето, докато стане време за срещата. Така известният български дипломат отбелязва стила на първата жена министър-председател на Великобритания.

Тази хроника използва информация от статията Тачър отказала обяд в Стара Загора заради час по химия, публикувана на  20 април 2013 г. във вестник 24 часа, статията Стефан Тафров: Тачър накара съпартийците си да скандират „Свободна България!” .


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

 

Снимка на Margaret Thatcher в старозагорското химическо училище може да бъде видяна тук.

Снимката на Margaret Thatcher ROBERT HUFFSTUTTER under Creative Commons Licence.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *