Мариана Начева – една българска учителка в Лондон

Mariana Ivanova

Разходки из Лондон представя Мариана Начева, учителка в българското училище в Баркинг, Лондон. Тя разказва с какво свързва празника на българската писменост и култура.

Свързвам празника на българската писменост и култура с моето детство. Мама ме обличаше в най-хубавите ми дрехи. Тя също беше красива. Винаги на този ден носеше сако. Водеше ме на манифестация. Не знаех какво е, какво означава. Слагаше българското знаме в ръчичката ми и ми казваше да махам. Това правеха и всички други хора около мен, подредени в стройни редици – усмихнати, весели, празнично настроени, маршируващи. Баща ми на този ден не беше с нас – беше в училище, при своите ученици, даряващ им мъдрост, духовност и обич към книгите.

В моето семейство се четеше много… може би затова реших (още преди да бъда „осъзнат човек“), че това ще е и моята професия. Бях само на 8 години.

Никога не пожелах да правя нещо друго. Беше мечта. Превърна се в сбъднатост.

Бих искала да говоря с Йовков. Обожавам разказите му, топлината на думите, търсещи красивото и добротата. Искам да види очите на моите ученици, когато четем‚ Серафим“ или “По жицата“. Мисля, че ще се усмихне и тъгата му ще се разсее.

Изпитвам благодарност към всички онези хора в моя живот, които са чертали пътя ми към духовна чистота.

През изминалата учебна година работихме с учениците на г-жа Начева от Българско школо “Васил Левски” за създаването на две детски филмчета на тема “Справедливост”. Повече за филмчетата и как бяха измислени и подготвени от децата прочетете тук: Филми за българите в Лондон в Британския филмов институт


В неделя, 28 август, организираме разходка в района на Бъкингамския дворец, двореца Сейнт Джеймс и хотел Риц. Заповядайте! Прочетете поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *