Мартеници на улица Варна в Лондон

Varna Road-Milena Ivanova (5)

Улица Варна в лондонския квартал Фулъм Бродуей (Varna Road, Fulham Broadway) носи името на българския град Варна. По време на Кримската война между Османската империя и Руската империя, която е предизвикана от спор за контрола над свещените места в Палестина, Франция и Великобритания изпращат войски в помощ на Турция. Британските войници пътуват с кораби и акостират на пристанището във Варна през лятото на 1854 г. Там обаче ги поваля холера. Над 700 войници умират. Загубата е голяма. В резултат на това в редица градове на Великобритания кръщават улици с името Варна. В Лондон тези улици са две. Освен във Фулъм, има улица Варна в квартал Туикенам.

Тъй като мисията на нашата група за разходки е да направи Лондон познат за българите, а българите в Лондон – познати на лондончани, ние направихме разходка до улица Варна във Фулъм. Избрахме да е през март, за да направим заедно мартеници и ги дадем на жители на квартала.

Varna Road-Milena Ivanova Varna Road-Milena Ivanova (12)
По време на разходката се снимахме пред стадиона на Челси

Varna Road-Milena Ivanova (11)
и се разходихме в тихото Бромтън гробище.

Varna Road-Milena Ivanova (10)

След като се снимахме на улица Варна, седнахме в най-близкия пъб и направихме мартениците.

12884352_10208942032291752_116855517_n
После ги раздадохме на хората в пъба.

12899666_10208942044652061_2082721500_n

Плетенето на мартеници, които после раздаваме на случайни минувачи започна през миналата година, когато в Кенсингтън гардънс раздадохме мартениците. Тогава направените от нашата група за Разходки из Лондон мартеници първоначално изненадваха лондончани, но след като им разказвахме кои сме ние и какъв е смисълът на мартеницата, ни благодарят.

Снимки: Милена Иванова


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *