Messiah на George Frideric Handel

Коледните и новогодишни концерти в Англия включват тържествена музика, чието въздействие е най-силно в църковна атмосфера. Тогава е сезонът за изпълнения на известната оратория Messiah на George Frideric Handel (1726–1728).

В ораторията е използван текст от King James Bible – това е превод на английски на Библията, поръчан от крал Джеймс и осъществен между 1604 и 1611 г. Месия е съставена от три части – първата се изпълнява обикновено на Коледа и включва предсказание за идването Христос. Втората част представя страданията и смъртта на Христос и се изпълнява често на Великден. Третата част е обещание за вечен живот на вярващите.

На лондонската премиера на ораторията крал Джордж II станал на крака, докато звучал известният хор Hallelujah. Оттогава съществува традиция слушателите да слушат прави тази част от музикалното произведение.

Хендел се премества от Германия в Англия заедно с германския принц Джордж, който през 1714 г. става крал на Великобритания и Ирландия под името King George I.

Хендел живее в Лондон почти 50 години. В края на живота си той е бил сляп, но уважаван и богат. Погребението му е било с държавни почести в Westminster Abbey, където и днес може да се види гробът му.

GeorgIvonGroßbritannienGeorgFriedrichHaendelHamman.jpg

Картината на Edouard Jean Conrad показва George Frideric Handel (в ляво) and King George I в лодка по Темза.

Снимка на картината: “GeorgIvonGroßbritannienGeorgFriedrichHaendelHamman” by Edouard Jean Conrad Hamman (1819-1888) – P.M. History. Januar 2006, S. 29.. Licensed under Public Domain via Commons.

Снимка на Хендел: Wikimedia under Creative Commons Licence.

Прочетете още за Хендел от нашия сайт.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Какво мислите за този постинг?
  • Харесва ми (7)
  • Вдъхновяващо (5)
  • Ще го споделя (4)
  • Любопитно (4)
  • Полезно (2)
  • Забавно (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *