Михаил Михайлов и българите в Англия от средата на 19 век

Етнографката Мила Маева, експерт по въпросите на българската миграция в Англия, разказва за българите в Англия през 19 век и по-специално за Михаил Михайлов от Манчестър.

Михаил Михайлов – един от първите българи в Англия от средата на 19 век

Мила Маева

Първите сведения за българи, живеещи в Англия, са от периода на Възраждането. Тяхното статистическо преброяване по това време е усложнено от османските им лични документи, в които липсва етническото определение „българи”, а те са представени като поданици на Османската империя.

След възстановяването на българската държава през 1878 г. някои от тях се идентифицират според територията, от която идват – например от Македония, която все още е в рамките на Османската империя. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че в този период част от новодошлите не притежават усещането за национално самосъзнание, което също затруднява откриването им. Някои от тях си сменят имената и просто изчезват от архивите. Съществуват и отделни сведения за завръщане в родината, които обаче са редки.

Както и сега, така и през Възраждането, Англия е място за търговия и работа. Архивите ни разказват за отделни български моряци, плаващи в кораби под британски флаг, и за българи, които участват в театрални трупи и обикалят Англия.

В периода до 1878 г. българите, които се заселват на Острова, са преди всичко търговци от района на Търново, които отварят свои кантори в двата основни центрове по това време – Лондон или Манчестър. Те се появяват като резултат от разрастване на икономическите отношения между Османската империя и Европа в края на XVIII и началото на XIX в. В този период Англия е много силна икономически, със стабилна валута, огромен търговски флот, развито индустриално производство, с пазари и борси, които определят движението на стоките и цените по целия свят. Тя произвежда много евтини и качествени стоки, а в същото време изпитва постоянна нужда от селскостопански стоки и суровини. Тези обстоятелства определят и интереса на редица търговци от балканските страни, включително и на българските, към Англия.

Затова не е случаен фактът, че в периода до 1878 г. сънародниците ни там са преди всичко търговци. В повечето случаи те са от района на Търново и отварят свои кантори в Лондон или в индустриалния център Манчестър. Според спомени на съвременници „българи от Търново” взимат под наем в Манчестър „фабрики за прежда” и започват да работят там.

Така в английското преброяване на населението от 1861 г. се появява българинът Михаил Михайлов. Роден в Търново и едва 23-годишен, той живее по това време в Манчестър, и се занимава с търговия на памук.

През 1864 г. Михаил е вече трайно установен на Острова и получава британско поданство. Няколко години по-късно, през 1871 г., той вече има семейство – съпругата му също е от България – и дъщеря Невенка на 8 месеца. В къщата им в Салфорд живее и прислугата им от двама англичани.

При българското семейство се настанява и братът на Михаил – Стат, на 17 години, който по това време е все още ученик. През 1874 г. Михаил Михайлов разширява дейността си и влиза в съдружие с търговци от Габрово и Ловеч, като остава в Манчестър като техен представител, снабдявайки ги със стоки.

А следващата седмица ще ви разкажа за Тодор Лефтеров – български интелектуалец и революционер, завършил своето образование в универсситета в Манчестър.

Мила Маева е автор на първото цялостно изследване за българите в Англия: “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност”. Книгата може да бъде поръчана онлайн

От началото на 19 век в Манчестър работят много текстилни предприятия. Заради тях той получава прякора Cottonopolis (град на памука). На картината Manchester from Kersal Moor се виждат комините на тестилните фабрики в града. Картината е от 1852 г., т.е. времето, когато там се установява Михаил Михайлов.

Manchester from Kersal Moor William Wylde (1857).jpg

През 1851 г. в Манчестър пристига на посещение кралица Виктория. Рисунката показва посрещането на кралицата.

Image taken from page 136 of 'Memorials of Manchester Streets'

Ето отблизо фабриките в Манчестър, такива, каквито са е виждал Михаил Михайлов във втората половина на 19 век.

Image taken from page 61 of 'Industrial Lancashire: some manufacturing towns and their surroundings ... With seventy illustrations'


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимките са public domain и са от фонда на The Library of Congress и British Library.


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *