Музеят на Лондон в Докландс

Docklands се нарича районът около Темза в Източен и Югоизточен Лондон. От 18 век до днес се свързва  с корабоплаване. Там пускат котва корабите (в пристанища – wharfs и на кейове – quays), там ги поправят или строят (в докове – docks).

Историята на лондонските пристанища и докове е представена в Museum of London Docklands (Музеят на Лондон в Докландс), открит през 2003 г.

В този музей може да научите, видите, помиришете и докоснете неща, които разказват за събития, случили се по бреговете на Темза – от акостирането на римляните, които построяват Лондон, и откриват първото пристанище, до превръщането на лондонското пристанище в най-голямото в света в средата на 19 век; може да се научи и за живота на моряците, пиратите и работещите на доковете, както и как се променя мястото след затварянето на пристанищата.

Ето как е изглеждал магазин за корабни продоволствия (a ship chandlery).

Това пък е възстановка на типичен моряшки пъб покрай Темза. Вътре се усеща и характерна миризма – разбира се, лека, за да бъде поносима за посетителите неморяци.

До 19 век пиратството било наказвано със затваряне в клетки (такава клетка се нарича gibbet). Клетките били поставяни покрай Темза, за да бъдат виждани от преминаващите моряци за назидание, а и да си знаят какво ги очаква, ако станат пирати. В клетките осъдените умирали бавно, а останките от телата им оставали, докато в клетката не бил настаняван нов осъден.

Самият Музей на Лондон е разположен в сграда от 1802 г., използвана за склад за захарна тръстика, кафе и ром, докарвани от Централна Америка.

Филми показват организацията на труда в складовете. Много интересно, особено ако не трябва да работиш в тях по 24 часа.


В неделя, 19 февруари, ще сме в Канари Уорф и Музея на Лондон Докландс. Заповядайте. Подробностите са в поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявя

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *