Музика за крале и футболни фенове

468131844_dfd853180a_z

Zadok the Priest е музикално произведение на композитора George Frideric Handel (Георг Хендел), написано в Лондон за коронацията на крал Джордж II през 1727 г.

Оттогава Zadok се изпълнява при коронацията на всеки британски монарх в Westminster Abbey (Уестминстърското Абатство).

Тържествената музика е причина за популярността на Zadok the Priest. Мотиви от произведението са използвани и в химна на UEFA Champions League (Шампионска Лига на УЕФА), който звучи всеки път по телевизора преди мач от Шампионската лига.

Снимка: Juan Salmoral under Creative Commons Licence.

Прочетете също George Frideric Handel e лондончанин и Ушите на господин Хендел


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *