Историята на музея Виктория и Албърт

V&A (2)
Музеят Виктория и Албърт (Victoria & Albert Museum) в Kensington е създаден през 1852 г. по идея на Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha (принц Алберт), съпругът на Queen Victoria (кралица Виктория).

След успеха на Голямото изложение на произведения на индустрията на всички нации, състояло се през 1851 г. в Лондон, Комисията, която помага на принц Алберт да организира първото ЕКСПО, продължава работата си и изкупува земи в района на Кенсингтън с цел да “пропагандира влиянието на науката и изкуството върху производството и индустрията“.

Така се създава културен и музеен комплекс, наречен Албъртополис (Albertopolis). Тогава възникват Империъл Колидж (Imperial College), Кралският колеж за изкуства (Royal College of Art), Кралския колеж за музика (Royal College of Music), музеят Виктория и Алберт (Victoria and Albert Museum), Природонаучния музей (Natural History Museum), Музеят на науката (Science Museum), музикалната зала Роял Алберт Хол (Royal Albert Hаll).

V&A (4)

Днес в музея Виктория и Албърт се съхранява най-богатата колекция в света на декоративно-приложни изкуства и дизайн. В това понятие се включват над 2 млн. произведения на изкуството от мрамор и гранит, които проследяват историята на архитектурата, 17 500 древногръцки и римски скулптури от мрамор, над 200 хил. рисунки и картини, 74 хил. изделия от керамика от Китай, Германия и Англия, както и бижута от благородни метали и скъпоценни камъни. В музея се намира и изложба, която проследява начина, по който се е променяло  облеклото в различните епохи, като показва рокли и обувки, носени от кралски особи, актриси, певици и манекени.

V&A

В музея се пазят колекции на първите произведени от стъкло, предмети, килим, тъкан в Персия преди 600 години, статуи на Буда и индийски божества, музикални инструменти.

 


На 26 ноември, неделя, организираме разходка в музе Виктория и Албърт. Заповядайте! Ето обявата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *