Най-голямата трагедия в мирно време във Великобритания

Princess_alice_collision_in_thames

Недалеч от Гринуич в резултат на сблъсък между два кораба в Темза загиват повече от 600 души. Това е най-голямата трагедия в мирно време във Великобритания.

Катастрофата се случва вечерта на 3 септември 1878 г. Пътническият параход SS Princess Alice, кръстен на третото дете на кралица Виктория и принц Алберт, се връща от еднодневно пътуване към Лондон.

Той е натоварен с лондончани, излезли на разходка до зоопарка в Gravesend. Наближавайки лондонския квартал North Woolwich, параходът се сблъсква с въглевоза The Bywell Castle (кораб, който прекарва въглища) .

Над 700 пътници от парахода се озовават във водата. 640 загиват, от които 240 деца.

Много хора се удавят, но също много умират от отравяне. Причината е замърсената вода на Темза през 19-ти век, когато по време на Индустриалната революция в Лондон работят хиляди фабрики.

В частта на Темза, където се случва сблъсъкът между корабите, един от каналите на Лондон излива отпадъчни води в реката. Всички пътници, които са поели в устата си отровната вода, умират впоследствие.

След трагедията са приети нови правила за плаване по Темза, наложени са ограничения на броя на пътниците в речните параходи, задължително осигуряване на пояси за тях и започва политика за почистване на реката.

Днес Темза е една от най-чистите градски реки в света.

Рисунка на сблъсъка между пътническия параход SS Princess Alice и въглевоза Bywell, публикувана в Harper’s Weekly на 12 октомври 1878 г.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *