Националната портретна галерия в Лондон

Открита през 1856 г., Националната портретна галерия (National Portrait Gallery) в Лондон е първата в света портретна галерия.

По време на откриването на галерията национализмът в Европа е в разцвета си. Създателите на галерията са искали да изложат на показ най-важните британци, за да засилят националното чувство сред жителите на британските острови.

Освен това през 19 век Обединеното кралство е в разцвета си и страната се гордее пред света с постиженията на британците в науката, изкуството и управлението.

Входът на Националната портретна галерия е встрани от Националната галерия, затова туристите често пропускат да видят как са изглеждали крал Хенри VIII, Шекспир, Нелсън или Байрон, рисувани не по въображение, а в натура.

Това е Байрон, облечен в албанска носия. Байрон умира в Гърция, където се бори за свободата на гърците в началото на 19 век. Представяте ли си колко щеше да е популярен Байрон в България, ако на този портрет беше не с албанска, а с българска носия?

 

Това е крал Джордж IV. Преди да стане крал, той става известен като Принц Регент. По негово време са построени Риджънтс Парк и голямата и красива Риджънтс стрийт в Лондон. Принцът Регент е бил много суетен, както се вижда от портрета.

 

 

Адмирал Нелсън е пример за английския стоицизъм. Първо губи в битка окото си, после в друга битка една от ръцете си, но не се отказва от военна служба. Губи крака си, а после и живота си в Трафалгарската битка, която британците печелят и в резултат, на която флотът й доминира моретата и океаните по света.

Изключително е, че още от времето на Тюдорите (15-18 век) кралете си правят портрети. Благодарение на тях ние знаем как те са изглеждали в действителност. По-долу е крал Чарлз I от династията на Стюардите, който губи главата си по време на Гражданската война в Англия (1642–1651). Крал Чарлз I бил умен и културен човек, но вярвал, че като крал трябва сам да взима всички решения и ядосал Парламента.

Вижте усмивката на архитекта Кристофър Рен, който възстановява големите църкви, включително катедралата “Свети Павел”, след Големия пожар в Лондон през 1666 г. Портретът е направен след завършването на реконструкцията на “Свети Павел”, затова Рен ни гледа доволен.

Портретите в Националната портретна галерия вдъхновиха най-малкия участник в разходката ни, който, докато разказвахме за крале и бележити личности, нарисува портрет на кралица Виктория.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *