Небостъргачите на Лондон

Не е ясно колко висока трябва е една сграда, за да бъде смятана за небостъргач. Затова е трудно да бъде казано колко са небостъргачите на Лондон.

Но в Лондон има много такива и много високи.

За да илюстрираме как изглежда Лондон откъм небостъргачи, ще направим сравнение със София. Най-високата бизнес сграда в София е Capitol Ford. Нейната височина е 126 метра.

В Лондон има 31 сгради, които са по-високи от най-високия софийски небостъргач.

Най-високата лондонска сграда е The Shard – 309.6 метра.

На второ място е One Canada Square в Канари Уорф – 235 метра.

На трето е Heron Tower в Лондонското Сити – 230 метра.

Усещането за височина е най-силно в района на Канари Уорф. Заради небостъргачите си този квартал е наричан “Мини-Манхатън” и “Дубай на Темза”.

В Канари Уорф са:

One Canada Square – При построяването си през 1991 г. този небостъргач е най-високата сграда във Великобритания – 235 метра и 50 етажа. До 1996 г. е била отворена за посетители, които са можели да наблюдават града от най-горните етажи, но след бомбената атака, организирана от ИРА (Ирландската републиканска армия) в близост, при която са убити 2 човека, тази възможност вече не съществува.

8 Candada Square, проектиранa от известния британски архитект Норман Фостър, в която се намира световната централа на банката HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation). Построена през 2002 г., с 42 етажа и височина 200 метра.

Citigroup Tower, който е със същата височина като 8 Candada Square, завършенa една година по-рано, по дизайн на известния американски архитект Сизар Пели. В тази сграда се помещава Citigroup – ивестиционна компания за банкови и финансови услуги, известна като Citi.

След това е One Churchill Place – 156-метровата сграда, в която е цетралата на банката Barclays.

В гората от небостъргачи на Канари Уорф се помещават юридически кантори, консултантски фирми и банки.

Твърди се, че средната заплата в Канари Уорф е 100 000 паунда. Ако това е истина, може да се каже, че колкото е по-висока сградата, толкова е по-висока заплатата.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимките са public domain и са от фонда на The Library of Congress и British Library.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *