Невена Бeрам: Трябва да търсим възможности за развитие в Лондон

Nevena Bareham

 

Разходки из Лондон представя българи в Лондон, които правят неща за българската общност. Невена Бeрам (Nevena Bareham) предоставя юридически услуги.

Ние познаваме Вашето име от рекламите за юридически услуги в Лондон. Как бихте се представили на непознати българи?

Аз бъм българка, която работи като адвокат в Лондон. Живея в този град от 15 години.

Кои са любимите Ви места в Лондон?

Обичам много да ходя на Canary Wharf и в Harrods. И двете са свързани с личния ми живот. За първи път пристигнах в Лондон през декември 1999 г. Установих се в района на Canary Wharf. Бях впечатлена от празничната атмосфера в очакване на 21 век. Високите небостъргачи в района създават усещане за ред и спокойствие. Реката в близост свързва модерното строителство с природата.

Harrods свързвам с първата си работа във Великобритания. Работих в ресторант за морска храна в известния магазин. В персонала имаше десетина българи. Станахме приятели.
В този ресторант се запознах със съпруга си. Той е англичанин. И двамата обичаме Harrods и ходехме впоследствие всеки месец като клиенти на ресторанта, в който се запознахме.

Коя част от Лондон Ви напомня за дома в България?

Родена съм в Тутракан. Подобно на Търново, този град е на хълм. От високото се вижда целият град, както и румънския бряг. Израснала съм покрай Дунав. Беше много красиво. Затова когато се разхождам покрай Темза в района на Battersea се сещам за родния си край и за детството си.

Какво е за Вас Тутракан?

Тутракан е консервативен град. Отраснах със свободен дух, но и дисциплина. Родителите ми държаха на образованието. На тях дължа целеустремеността си и своите ценности.
В Тутракан продължават да живеят родителите ми. Ходя два пъти в годината на гости. Поддържам връзка с комшиите и приятелите си чрез Фейсбук. В Лондон имам също приятели от Тутракан. Срещаме се през няколко месеца.

Какво бихте искали да имат българите в Лондон?

Виждам много българи, които идват във Великобритания, без да търсят възможности за развитие. Ние сме умни, но трябва да имаме самочувствие и нагласа за израстване. Има много предприемчиви българи, които могат да ни бъдат за пример. Започнали са като чистачи, но постепенно са направили свой бизнес и се развиват успешно.

Какви случаи поемате като юрист?

Опитваме се да поемаме всякакви случаи. Най-много обаждания имаме за дела, свързани със семейно право и криминални случаи.

Моите клиенти често имат въпроси, свързани със семейните си отношения. Много си мислят, че като са женени в България, могат само там да се разведат. Това може да стане и във Великобритания.

Други имат имоти във Великобритания и търсят услугите ми при уреждане на собствеността. Често българи, които работят като самонаети, имат нужда от нашата помощ при уреждане на закъснели плащания.

Какво трябва да знаят българите, които търсят Вашите услуги?

Много хора се обаждат и очакват да им кажем какво да правят по телефона. Не можем да даваме консултации по телефона. Консултации може да дадем само след като сме се запознали с документи и сме разбрали напълно позицията на клиентите си.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *