Невероятната съдба на херцога на Уелингтън, победителят от Ватерло

На 18 юни 1815 г. се състои битката при Ватерло (Battle of Waterloo). Английският фелдмаршал Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington (Артър Уелсли, херцог на Уелингтън), предвождал войските, които разгромили армията на Наполеон през 1815 г. 

Уелсли е единственият военен, избиран за министър-председател на Обединеното кралство. След като станал министър-председател през 1828 г. той предпочел да остане да живее в Apsley House, къщата, предоставена му от благодарната нация след победата над Наполеон, намираща се на адрес: 1 Hyde Park Corner. Wellesley яздел своя кон до офиса си на 10 Downing Street.

Уелсли е единственият премиер участвал в дуел по време на мандата си. На 21 март 1829 г. той и George William Finch-Hatton, Earl of Winchilsea (графа на Уинчилси) се срещнали на Battersea Fields (Battersea Park), за да  уредят с оръжие политически спор. The Earl of Winchilsea обвинил министър-председателя, че нарушава правата на гражданите с политиката си за признаване на равенството на католиците. Премиерът счел, че обвинението е несправедливо. Затова призовал своя опонент на дуел. Жребият отредил той да стреля пръв. Прицелил се, но не уцелил противника си. Дошъл ред на графа на Уинчилси. Той джентълменски отказал да стреля и се извинил на премиера, запазвайки честта му.

През 1830 г. в памет на победата на Ватерло над французите издигнали Wellington Arch (Триумфалната арка на Уелингтън) пред Бъкингамския дворец. На върха й се намирала негова статуя на кон, която била най-голямата статуя в Европа за времето си.

Wellington_on_Arch_2

През 1883 г. върху Wellington Arch разположили крилатата богиня на победата Нике, а статуята на Duke of Wellington сложили встрани. Там тя се намира и до днес.

Duke of Wellington memorial

През юни 1844 г. пред Royal Exchange в The City of London издигнали паметник на Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington, излят от претопения бронз на вражеските оръдия, заловени от самия него по време на военните кампании, които предвождал.

City (8)

На Wellington Street в квартала Сохо писателят Чарлс Дикенс е издавал своето списание All The Year Round.

Wellington

Славата на Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington била толкова голяма, че на негово име са кръстени столицата на Нова Зеландия, няколко улици, колежи, хотели, пъбове и вид кожени ботуши за езда.


В събота, 24 юни, организираме пикник в Шорам (Shoreham), Кент. 
Заповядайте. Подробностите са в поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Cнимка на Duke of Wellington memorial: Matt Brown under creative commons licence


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *