Няколко факта за магазините Marks and Spencer

MS

Магазинът Marks and Spencer (M&S) е една от иконите на британската масова култура.

Заради горното е любопитен фактът, че основател на магазина е имигрант – бежанецът от Беларус Майкъл Маркс, който пристигнал във Великобритания през 1882 г., след като в Руската империя започнали гонения срещу евреите в страната.

Първоначално Маркс се установил в Йоркшир и продавал стоки на стойност едно пени на пазара в Лийдс. Малко по-късно заедно с Томас Спенсър основали магазин. През 1897 г., когато Маркс станал британски гражданин, той вече бил съсобственик на компания от 36 магазина.

Век след създаването на Marks and Spencer те са най-голямата и печеливша верига от магазини във Великобритания.

В M&S продават дрехи, обувки, мебели, чаршафи, сапуни, козметика, както храна и напитки под едно и също име.

В книгата си Watching the English социалната антроположка Кейт Фокс описва как англичаните пазаруват в M&S:

Висшите класи пазаруват храната си от M&S. Там храната е с високо качество, но е по-скъпа. Те биха си купили тениски, кърпи и чаршафи, но никога дрехи, особено ако е ясно, че са от Marks and Spencer. Висшите класи не биха си купили други артикули от този магазин.

Средните класи си купуват храна от M&S, макар някои от тях да не пазаруват всеки ден от магазина. Представителите на средните класи имат навик да се оплакват от високите цени на храната в M&S, но също хвалят качеството. Те предпочитат да пазаруват храната си от M&S, а също биха си купили дрехи, възглавници, пердета или дори диван от Marks and Spencer, но си купуват стоки за ежедневието като тоалетна хартия и корнфлейк от Sainsbury’s, където е по-евтино.

Ниските класи си купуват храна от Marks and Spencer само в особени случаи – обикновено плащат за готово меню от 10 паунда (ready meal). За тях това е алтернатива на ресторант. Те пазаруват дрехи и други вещи от M&S с усещането, че покупката е “много качествена, макар и малко скъпа.”

Кейт Фокс прави уточнението, че това е отношението към магазина на английските жени, тъй като мъжете не обръщат внимание на социалните различия, които се виждат при бельо и от рокля от магазин на Marks and Spencer.

Снимки: Julia Hiltscher и grassrootsgroundswell under Creative Commons Licence.


 

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *