Николай Николов: Баница е една различна медия

11157218_10155448619545416_816659136_o

Какво е Баница?

Баница е дигитална медия насочена към по-младите поколения на България (18-34). Нашият проект цели да даде шанс за изява на млади журналисти, писатели, поети и фотографи да достигнат до по-голяма аудитория. Стараем се да създаваме чуваемост за мнения и гледни точки, които често остават заглушени от медийното пространство в България.

Втората основна цел на Баница е създаване на естетика на критично мислене сред нашата публика – Баница е медия, която цели да образова, да създава нов език, без да изпада в елитарност и претенции за изчерпателност. Това, към което се стремим, е да предоставяме съдържание, което се разграничава от формата на доминиращите медии, които често неглижират гласа на младите хора и имат тенденцията да създават мрежа от затворени кръгове. Нашият поглед е насочен както към общата картина, така и към разликите и изключенията, които създават многообразие. Нюансите са най-важни.

Защо решихте да се казвате Баница?

Името е експеримент – искахме да вземем нещо, което е почти банално и толкова ежедневно и българско и да променим неговото значение. С една дума, да се ‘прави баница’ вече има повече от едно значение, най-вече сред нарастващата ни аудитория. Искахме още от името да започнем да създаваме нов език и мислим, че постепенно той се приема все по-естествено от демографията, към която сме насочени

Какво е уникалното на Баница?

Баница се различава от другите медии по няколко начина. Първо, Баница няма бюджет и екипът участва доброволно. Всеки един от нас, за момента са около 10-на, е или студент или работи, и Баница се вмества в останалото време.

Въпреки това нашето съдържание е наистина уникално. Светът става все по-мобилен – вече почти всеки има смартфон. Социалните медии, извън Facebook също набират скорости – Twitter, Instagram, и става все по-ясно колко различно работят те. Съдържанието на Баница  работи много ефективно на всички отделни платформи. Сайтът е оптимизиран за телефон, нашите Facebook и Twitter страници, едни от по-популярните в България.

Най-важното нещо, което ни разграничава от всички други е, че Баница е проект, който се движи от млади хора за млади хора. Нашите инициатива работят успешно за разпространението и развитието на различни младежки култури (пример – рубриката След свободата, фокусиращата се върху поезия на автори родени след 1980), както и за развитието на толкова нужни разговори по теми като изборът да “заминеш навън” или да “останеш у дома”. Това са само примери от 2 рубрики, а в Баница в момента изборът от рубрики е много по-голям. Разгледайте сами.

 Кои са вашите автори?

В Баница са публикувани над 150 различни, основно млади, автори. Правили сме и интервюта с интересни събеседници като Евгений Дайнов, Илия Троянов, Калин Янакиев, Димитър Бечев, Милена Якимова, Гергана Динева. Във Facebook често разпространяваме фотографии на млади хора, основно занимаващи се с градската среда.

Екипът на Баница e многопластен и талантлив. Преди по-малко от година бяхме само аз и главният редактор, Рая Раева, а сега вече имаме цели отдели! Страхотно е, защото вече съдържанието придобива високо качество, а и свободата да експериментираме и пробваме нови неща е основната причини и амбиция на нашата колаборация. Може би тук е важно да вметна, че Баница има и английски вариант. Основният проект там в момента се казва Ретроград и чрез него се опитваме да разгледаме Соц Градът отново, да разкажем различни истории от различни градове със подобна съдба. Да погледнем критично към наследството ни и да поговорим за това.

Кой е Николай Николов и за какво се бори?

(Като изключим, че Баница доминира ежедневието ми.) Аз съм на 25 години и в момента основно се занимавам с журналистика. В момента работя за новата дигитална платформа на Ал Джазийра, която се казва AJ+. В останалото си време се занимава с антропология, като в момента работя над докторантурата си в University College London – темата на изследването ми е ролята на панелното строителство в трансформацията на обществата в Източна Европа).

Да се боря звучи малко соц и доста агресивно. Желая да развия Баница в още по-успешен проект, който да достигне до по-големя аудитория от млади хора, както в България, така и извън. Бих искал имената на нашите автори да се разпространят, техните гласове да се чуват, а не до болка познатите гласове на хора, 2-3 пъти по-възрастни от нас. Искам да видя и другите медии в България, големите медии, тези които имат бюджет и талантливи журналисти да обърнат внимание на развитието на глобалните дигитални медии. Да видя развитие и в тяхното съдържание, наблягане на по-млада публика, на видео материал и снимки над дълбоки и дълги анализи; по-разчупен език и по-разнообразни и иновативни социални теми и актьори. Искам да видя медийна среда, която развива критичното мислене, сатира, но и образова и разказва по интелигентен начин какво се случва; медийна среда, която да има силата да промени общественият разговор, но и мярка и задължение за следване на етическите кодове на независимата журналистика.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *