Notting Hill Carnival: факти и снимки

Notting Hill Carnival (3)

Карнавалът в Notting Hill, който се организира в Лондон всяка година, е наследник на карнавалите в Тринидад в Карибите, които честват премахването на робството в Британската империя през 1833 г.

През 50-те години на миналия век във Великобритания пристигнали голям брой имигранти от карибските острови. Те били наследници на африканските роби, откарвани в захарните плантации на Америка. Карибските имигранти в Лондон продължават традицията всяка година да излизат на улиците, за да празнуват свободата си като пеят и танцуват, облечени в пищни костюми.

Първият карнавал в Лондон се провежда през 1959 г. в кметството (town hall) на St. Pancras. Карнавалът бил замислен като демонстрация за расово единство след Notting Hill race riots (бунтове на расова основа) от 1958 г. Едва през 1966 г. карнавалът е преместен в Notting Hill, като идеята му била хора от различни раси да празнуват заедно по улиците.

Notting Hill Carnival (5)

The Notting Hill Carnival запазва своето карибско влияния, което се вижда в пищните колоритните костюми, калипсо и сока музиката, присъстват и барабаните от Западна Африка, хип-хоп, салса и хаус музиката.

През 2015 г. посланието на Notting Hill Carnival беше за стремеж към постигане на единство и съжителство в хармония – Aspiring and Achieving In Unity.

Някои любопитни факти за Notting Hill Carnival:

  • В него участват 2 млн. зрители, 40 000 доброволци, 9 000 полицаи.
  • Той се провежда на 70 сцени, на които се изявяват различни артисти.
  • Това е вторият по големина карнавал в света след Карнавала в Рио де Женейро, Бразилия.
  • Notting Hill Carnival е най-големият уличен фестивал в Европа.
  • Той донася 93 млн. паунда в икономиката на Лондон.
  • Полицейската му охрана струва 6 млн. паунда.
  • Туристите, дошли специално за да видят карнавала, са 20% от зрителите.
  • Има състезания за костюми, в което участват между 80 и 300 човека във всяка група.
  • Всяка година се показват над 15 000 костюма. Изработването на някои костюми отнема цяла година, защото се правят на ръка и отнемат 1 000 часа работа. В началото костюмите били по-скоро страшни, отколкото съблазнителни, защото били вдъхновени от африканската митология.
  • Провежда се в събота, неделя и понеделник в края на август, когато има дълъг уикенд във Великобритания, като в понеделник – неработен ден в страната – е същинският карнавал.

Notting Hill Carnival (4)

Благодарение на нашия приятел Тео, показваме снимки от карнавала. Харесайте неговата фейсбук страница Teo Totev Photography. Сайтът на Тео е http://t-e-o.net.

Notting Hill Carnival  Notting Hill Carnival (2)
Notting Hill Carnival (6)


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *