Новини от велопохода на Мария. Тя е вече в Париж.

Това е хроника за пътуването с колело на нашата приятелка Мария Пейчева от Лондон до Париж. Мария взима участие, заедно със 125 други, в колоездачен поход, който цели да насочи общественото внимание към промяната на климата по време на провеждащата се във френската столица конференция на ООН за климата.

Ден четвърти

На 10 декември, тръгвайки от Руан по пътя за Париж, Мария се е чувствала в отлична форма. Споделя, че първия ден е бил най-труден за нея. Всеки следващ ден е била все по-силна. Много е важно, че кара в група с други колоездачи. Харесва й, че са станали по-ритмични. Ако някой от групата има нужда от почивка всички спират, хапват заедно, почиват.

Когато стигнали до парижкото предградие Френьос (Freneuse), били посрещнати от полицията. Спирали ги под претекст, че не всички имат светлоотразителни якета. Обясненията, че времето било подходящо за каране – топло, без вятър и колоездачите са махнали якетата, защото докато карат им става много топло с тях, не били достатъчни.

Полицаите продължили да им задават въпроси: Защо отиват в Париж, не знаят ли, че там са забранени демонстрациите след атентатите на 13 ноември? Според определението за демонстрация, в извънредната обстановка в града, е забранено повече от двама човека да са заедно и да изразяват политически послания. Накрая началникът на полицията ги придружил до изхода на града с колата си, карайки след групата.

Освен полицията, населението също се интересувало от велосипедистите. Край пътя се появили местни колоездачи, еколози, деца с рисунки за опазване на природата – наскоро били учили за климатичните промени и искали да покажат своята подкрепа.

Влезли в Париж от северозапад и поели на изток, искали да преминат през града, за да демонстрират своята кауза. Карали в две ленти по пътя, за да ги виждат отдалече, да бъдат по-внимателни шофьорите на коли и да карат по-бавно.

Тръгнали към Шатле по Шанз Елизе, през Плас дьо ла Конкорд и Триумфалната Арка, където ги спрели бойно екипирани полицаи. Заобиколили ги, поканили ги да се качат на тротоара и ги снимали с камера. Не са им искали паспорти или адресна регистрация. След като били заснети за архива на полицията били пуснати да продължат, с препоръка да карат само в едната лента на шосето.

Групата се настанила в хостел в Париж.

Мария признава, че преди тръгване от Лондон си мислела, че е немислимо да измине 320 км. от Лондон до Париж, но сега се радва, че не се е отказала и е стигнала до целта си.

Колоездачите ще участват в мирна демонстрация в Париж, на която ще очертаят червените линии, които политиците не бива да преминават (climate justice). Демонстрацията ще се проведе с мълчаливото съгласие на парижката полиция.

maria_paris

 

Ден пети

На 11 декември времето на Мария е отделено за подготовка за утрешната акция на колоездачите и за запознаване с други групи, които ще изразят притеснението си, че договорът, който ще се подпише от политиците няма да постигне достатъчно за опазване на климата. Но тя вярва, че крачката, която правят всички те с пристигането си в Париж, е крачка в правилната посока.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *