Обувка в комина на къщата

Разходки из Лондон разказва за традиции, вярвания и обичаи във Великобритания, които са различни от българските (или за които не сме чували в България).

От известно време в местната ни библиотека в Лондон има изложба с предмети от миналото. Предметите са донесени от жителите на нашия квартал, които искат да покажат на съседите и децата си как са живели някога хората.

Сред добре запазените рокли и костюми на бабите и дядовците на хората от квартала, техни играчки и предмети от бита, които за чужденците изглеждат като реквизити от английски исторически филми, открихме една обувка.

Обувката е детска. Кожена. И стара.

Особеното на обувката е, че е открита в комин на къща. Заради това тя е на изложбата.

Научихме, че в миналото имало обичай хората да зазидват обувки в стените на къщите си. По някое време в 20 век тази традиция умряла, но днес съществува организация, която събира сведения за намерени обувки в стените на къщите.

Съществуват две теории за този обичай. Едната е, че обувките били зазидвани, за да се раждат деца в къщата. Тази теория се основава на обичая да се завързва обувка на колите, с които младоженците отиват на меден месец, а ако няма кола, да се мята обувка по младоженката. Това правили, за да има деца на младото семейство.

Другата теория е, че зазиданата обувка предпазва от зли духове и вещици. Смятало се е, че духовете си падат по миризмата на обувки. Дори “ловци да духове” примамвали духовете с обувки, най-вече ботуши, и като влезе духът в тях, бързо го запушвали вътре, за да не може да излезе. За презастраховка някои предпазвали къщите си от духове като зазидвали обувка в някоя от стените.

Организацията, която изследва традицията, е установила, че преобладават женските обувки и то в детски размери. И от кожа. Такава е и обувката, открита в комин от нашите съседи, докато правили ремонт на старата си къща.


На 6 август (неделя) организираме пикник в Холанд парк. Ето поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *