Обувките: удоволствие и болка

6._Installation_view_of_Shoes_Pleasure_and_Pain_13_June_2015_-_31_January_2016_c_Victoria_and_Albert_Museum_London_jpg_610x610_q85

Manolo Blahnik 'Tendola' sandal, 2014
 Copyright Victoria and Albert Museum, London

 

Музеят V&A е едно мое любимо място, не само защото там се представя богато разнообразие от изложби, но и поради факта, че чрез представеното изкуство се провокира зрителят.

Тази седмица точно преди  да започне стачката на метрото, имах няколко свободни часа и реших да се отправя към South Ken и да разгледам галерия с интересното име „Обувки: удоволствие и болка”. Самото заглавие ме накара да премигна при мисълта за последните високи токчета, които носих миналата седмица и ме прибраха с рани като от минно поле, така че този път предвидливо се вмъкнах в чехли тип Биркенсток.

Изложбата обещава да покаже някои екстремни крайности чрез колекция от 200 чифта, събрани от цял свят, датиращи от древността до съвремието, носени от царски особи и модерни знаменитости.

Още от входа те посреща прожекция с женствен силует в бяла рокля, който елегантно потропва с червени обувки с тънки токчета върху мраморния под на Викториански замък. Правиш една стъпка в страни и се отнасяш в спомени за приказките, където вълшебни обувки те транспортират през девет планини в десетата и скромни девойки се превръщат в принцеси за една нощ с помощта на чифт стъклени обувчици.

9._InvisibleNakedVersion_Andreia_Chaves_2011_Photo_by_Andrew_Bradley_jpg_610x610_q85

InvisibleNakedVersion, 2011
 Copyright Victoria and Albert Museum, London

По-нататък срещам емблематични обувки от световни модни дизайнери: покрити със златни орнаменти, пера или принтове, както и с най-различни причудливи форми.

Обувките, които носим, са изразявали социалното ни положение още от дълбока древност. Силна орнаментика и не особено здравословни платформи отдавна са били използвани, за да покажат, че носещият ги не се занимава с ръчен труд, а често бива превозван или дори носен за разлика от простолюдието, което ходи пеша.

Силно впечатление правят миниатюрните екземпляри на пантофки, носени от японски гейши. При тях малкото стъпало е било символ на женската красота и еротичност. Пръстите на краката са били прегъвани под стъпалото и увивани, за да влизат във все по-малко калъфче.

7._Wedding_toe-knob_paduka_silver_and_gold_over_wood_India_1800s__Victoria_and_Albert_Museum_London_jpg_610x610_q85

Wedding toe-knob paduka, silver and gold over wood, India
 Copyright Victoria and Albert Museum, London

Още от стари времена креативни дизайнери се опитват да променят разбиранията ни за гравитация и създават обувки с чудни платформи. С интерес наблюдавам промяната във формата на високите точкета през различните модни ери на миналия век до сега и как откриването на нови технологии и материали прави възможно съвременното стилето.

На втория етаж на изложбата посетителят научава някои интересни детайли по направата на съвременните обувки. Понякога са нужни до 200 занаятчии за ръчната изработка на един чифт.

Разглеждам личните колекции на отделни хора, които обичат да събират обувки – една от които е Имелда Маркос, филипинска първа дама от миналия век, станала известна с личната си колекция от 3000 чифта, скрити в подземния етаж на резиденцията й.

Накрая гледам 12 минутно филмче с 5 от най-жадуваните световни дизайнери на обувки, сред които Manolo Blahnik и Christian Louboutin.

2._Installation_view_of_Shoes_Pleasure_and_Pain_13_June_2015_-_31_January_2016_c_Victoria_and_Albert_Museum_London_jpg_610x610_q85

Installation view of Shoes: Pleasure and Pain
 Copyright Victoria and Albert Museum, London

Shoes: Pleasure and Pain във V&A е отворена между 13 Юни 2015 и 31 Януари 2016

Цена на билета: £12
Вход за членове на музея: безплатен
Адрес: Cromwell Road, London SW7 2RL
Най-близка станция на метрото: South Kensington


Рубриката Модата в Лондон се води от Любка Христова.

Lubka

Любка Христова живее в Лондон от 2010. Занимава се с графичен дизайн, онлайн маркетинг и пише за мода. Води лайфстайл блог, в който разказва за живота на една българка в големия град: The Blog of one Balgarka
Можете да я намерите в:

Снимките са предоставени със съгласието на Victoria & Albert Museum


На нашия блог Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от блога ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *