Осем факта за галерия Тейт Модърн

tate_modern_switch_house

Галерията Tate Modern (Тейт Модърн ) е открита от кралица Елизабет II на 11 май 2000 г.

Всяка години близо 5 милиона души посещават галерията.

Tate Modern показва модерно изкуство, т.е. творби на художници, работили в периода от 1860 до днес.

Галерията носи името на Хенри Тейт, известен производител на захар, който дарява своята колекция от британско изкуство на нацията. Съществуват още три галерии, носещи името на индустриалеца Хенри Тейт – Tate Britain, Tate Liverpool и Tate St Ives.

Галерията се намира в сградата на бивша електроцентрала – Bankside Power Station, работила до 1981 г. Внушителността на сградата е осезаема, когато човек се намира в залата, където е била турбината на електроцентралата. Тази зала е дълга 152 метра!

Интересно е как Тейт Модърн променя британското общество. Преди построяването на галерията повечето британци не се интересуват от модерно изкуство. Хората считали, че изкуството е развлечение за богаташи и интелектуалци. Факт е, че до построяването на Тейт Модърн Лондон няма галерия за модерно изкуство. 16 години след построяването на Тейт Модърн нагласите са променени – данните показват, че галерията е открила визуалните изкуства за много британци. Повече от половината посетители днес са на възраст под 35 години.

На 17 юни 2016 г. отвори новата част на Тейт Mодърн, наречена Switch House. Сградата е на десет етажа. Стойността й възлиза на 260 млн. паунда. Създадени са 20 000 кв. м. нови изложбени площи, върху които ще бъдат показани над 60% от архива на галерията – произведения, за които досега нямаше място в залите.

Роденият в България художник Кристо (Христо Явашев) е единственият художник от български произход, чиито произведения са излагани в Тейт Модърн.


В неделя, 12 март, ще сме на посещение в Тейт Модърн. Заповядайте. Подробностите са в поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Jim Linwood under Creative Commons Lincence – The New Tate Modern Extension – London


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *