Остроумният писател Оскар Уайлд

oscar_wilde_sarony

На 16 октомври 1854 г. в Дъблин е роден писателят Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde, известен като Оскар Уайлд.

След като завършил класическа литература и философия в Оксфорд, през 1884 г., той се установил в Лондон. Писателят живеел със съпругата си и двамата им синове на Tite Street № 34 в богатия лондонски квартал Челси. Снимахме синята възпоменателна плоча на къщата по време на една от разходките ни в Челси.

Chelsea (103)

Романът „Портретът на Дориан Грей“ (1890) утвърждава Оскар Уйалд като писател с оригинален талант, затвърден от феноменалния успех на неговите пиеси.

През 1891 г. Оскар Уайлд се среща с лорд Алфред Дъглас и между тях започва интимна връзка. Известно е, че Оскар Уайлд се е срещал със своя любовник лорд Алфред в стаи 346 и 362 на луксозния хотел Савой.

На 15 май 1895 г. писателят е осъден на две години каторжен труд за непристойно поведение и хомосексуализъм. След излизането му от затвора се установил в Париж, където живял под името Себастиан Мелмот с оскъдна помощ, изпращана от семейството му.

На 30 ноември 1900 г. той умира от менингит, беден и забравен от всички.

Нашата любима мисъл на Оскар Уайлд е: “Винаги прощавайте на враговете си, за тях няма нищо по-дразнещо от това.”


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.

 

 

Снимка на Оскар Уайлд: By Napoleon Sarony – Metropolitan Museum of Art


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *