Откъде си е купувал пури Чърчил?

James_J_Fox_-_cigar_merchant_London

 

На St James’s Street – лондонската улицата с най-много gentlemen’s clubs – се намира най-старият магазин за тютюневи изделия в света, открит е през 1787 г. Магазинът се казва James J Fox и освен пури и цигари, включва малък музей и . . . двама дървени индианци, които стоят на стража пред входа.

В магазина мирише на тютюн от векове. Това е единственият магазин, в който пушенето е разрешено, тъй като някои клиентите предпочитат да пробват пурите, преди да си ги купят.

Много са известните клиенти на магазина. Най-прославеният и може би рекламно лице на магазина, е британският министър-председател Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, който често e сниман с пура в ръка. В магазина твърдят, че пазят квитанцията за първата пура, която Churchill си купил от магазина. Тя е от 1900 г., когато Churchill е бил на 25 години. Британският политик умира на 90 г. и в някои периоди на живота си е пушил по 10 пури на ден.

Друг прославен клиент на магазина е Oscar Wilde. Той пушел цигари, на които ръчно било изписано с червено мастило името му Oscar. Oscar Wilde починал през 1900 г. без да си оправи сметката в James J Fox. За това се погрижил съдът, който се разпоредил след смъртта на известния писател с неговото имущество, за да покрие дълговете му.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимки: By Philafrenzy


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *