Първият будистки храм във Великобритания

Buddhapadipa_Temple,_Calonne_Road,_Wimbledon._-_geograph.org.uk_-_19647
Buddhapadipa Temple е открит през 1980 г. в Уимбълдън. Построен е в традиционен тайландски стил. Стените му са богато украсени с картини от живота на Буда, а сред фигурите могат да бъдат открити покровителите на храма, самите художници, както и майка Тереза и Маргарет Тачър.

Това е първият будистки храм, от общо два, изграден извън Азия. Целта на храма е да осигурява обучение по Теравада будизъм – най-консервативната школа в будизма. Целта на учението е да се достигне състояние на просветление, освободено от всякакви заблуди.

Храмът е дом за монаси и монахини. Разположен е в парк с езеро и няколко мостчета над него. По дърветата са поставени различни поучения от Буда, които могат да бъдат прочетени и направен опит да бъдат разгадани.

Най-големите празници, които се отбелязват в храма са будистката нова година (Songkran) и Loy Krathong, които са през ноември. Тогава може да се опита истинска тайландска храна.

В храма се намира олтар с три различни статуи на Буда – черна, златна и зелена. Каква е символиката на цветовете и основните вярвания на Теравада будизма, ще ни разкаже монах от храма по време на посещението ни там в неделя, 24 септември. Ето поканата. Заповядайте!


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на храма: By Noel Foster


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *