Пазителите на Лондонската кула

Beefeaters се наричат охранителите в лондонската кула Тауър (Tower of London). Beefeater вероятно се свързва с големите порции месо, които в далечното минало пазачите получавали по време на службата си вместо заплата (Beefeater буквално е някой, който яде телешко).

Правилният начин за обръщение към тях обаче е Yeomen (йомен), това е историческо военно звание.

Йомен съществуват от 1485 г., когато са създадени от крал Хенри VII – първият монарх от династията на Тюдорите. Поради тази причина Розата на Тюдорите (герб на династията им) е върху реверите им.

От построяването й през 1078 г. от Уилям Завоевателя до 14 век в Tower of London  е живеел британският монарх. Крепостта е била не само дворец, но й затвор. Днес там се пазят короните и бижутата на монарха.

В момента 37 бийфитъри/йомени пазят Тауър. Те живеят в самата крепост заедно със семействата си. За бийфитъри се избират бивши военни с поне 22 години стаж в армията и награждавани за вярна служба към Короната. От 2007 г. в техния състав се приемат и жени.

Всяка вечер точно в 9.53 часа започва Церемонията на ключовете, в която йомен проверяват т. нар. „ключове на кралицата“.

Освен че отговарят за охраната и помагат на туристите, йомените се грижат и за гарваните, обитаващи Тауър. Според легендата, когато гарваните изчезнат от Тауър, нещастие ще сполети Кралството. Може би затова крилата на гарваните предвидливо са отрязани.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *