Peabody Trust

Peabody

George Peabody е роден през 1795 г. в бедно семейство в Масачузетс, САЩ. Той забогатява от търговия между САЩ и Англия, най-вече с памук. През 1838 г. се установява в Източен Лондон, чиито жители по онова време живеели в мизерия.

В Лондон George Peabody натрупва още повече пари като банкер. След 20 години живот в британската столица той решава да направи нещо за лондончани. По съвет на Lord Shaftesbury, един от най-големите лондонски филантропи и социални реформатори, Peabody се заема с построяването на домове за бедни. Неговият Peabody Trust строи домове из цял Лондон от 1862 г.

Общата стойност на неговите дарения за жилища се равнява на над 600 милиона паунда днес. В момента Peabody Trust е собственик на 27 хиляди жилища в цял Лондон, в които живеят над 80 000 души.

Заради социалната си дейност George Peabody е погребан в Westminster Abbey, което е необичайно за чужденец.

На снимката лондонски полицай и неговият кон на Farringdon Road, до бившия дом за социално слаби хора, построен през 1876 г. от американския филантроп Geoge Peabody.

През 2009 г. сградата е използвана при заснемането на филма The Imaginarium of Doctor Parnassus. Режисьор на филма е Terry Gilliam, единственият член на Monty Python, който не е англичанин. Той казва, че е избрал да снима в сградата, защото тя носи “перфектна лондонска атмосфера”.

Как са изглеждали в миналото жилищните сгради, построени от Peabody Trust, може да видите тук.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *