Пет разлики между английските и българските села

IMG_8240
В училище ни учеха, че село на английски е village. Но английските села не са това, което са българските села.

Ето няколко разлики:

Селата (villages) във Великобритания не се намират в земеделски райони. Села (villages) има и в границите на английските градове. Например, в Лондон има поне 14 села, като Primrose Hill и Hampstead Village.

Който е ходил в горните две места в Лондон, знае, че те са много красиви. Това не е случайно, от времето на английските поети романтици до днес, английското село (village) олицетворява идеалното място за живеене.

Заради страстта на англичаните към селото “градските” села са много добре поддържани и в тях живеят богаташите. Цените на имотите в лондонските села (villages) са около 50% по-високи, отколкото в другите места.

 

IMG_8259
Друга разлика от селата в България е, че английските села не са всъщност административна единица. Причината е, че е много трудно да бъде казано какво е село – освен, че се намират в градовете, те са “слепени” с тях и не се различават по нищо.

Забележете – Великобритания е много населена страна – 255 човека се падат на 1 квадратен километър. Тя е на 55 място в света по населеност, в сравнение с България, която е на 140 място, с 53-ма души на 1 квадратен километър.

Най-голямото село (villages) във Великобритания е Lancing в West Sussex, където живеят 19 хиляди души. Не изглежда като българско село, нали?

“Village” не е единствената дума за село. Друга такава е hamlet. В училище ни казваха, че “hamlet” било малко село.

Това е заблуждаващо – в миналото hamlet е било село без църква. В типичните английски села е имало също пъб, магазини и ковач. В “градските села” днес пък има независими магазини, първокласни ресторанти и училища. Това е още една разлика между английските села и българските!

Wimbledon Village, например, е типично “градско” село на Лондон, в което са живели и продължават да живеят лондонски банкери.

 

IMG_8238

 

В неделя, 24 септември, организираме разходка в Уимбълдън и посещение на будисткия храм Buddhapadipa Temple. Ето поканата. Заповядайте!


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *