Петко Петков: Животът е твърде кратък, за да пием лошо вино

Гост на нашата поредица Предприемчивите българи в Лондон  на Разходки из Лондон е Петър (Петко) Петков. Петко е идвал да събития на нашата лондонска група и ние следим неговите усилия за популяризиране на българското вино в Англия. Той живее в Лондон от 1991 г., затова в този разговор освен за вино, става дума и за Лондон от преди 30-на години:

Попаднах в Лондон през 1991 г., тъй като големият ми ентусиазъм за политически промени в България беше попарен след победата на БСП на първите “свободни” избори в страната. Реших да напусна преди да са затворили отново възможностите за пътуване.

През 90-те години Лондон беше друг град. В Сити-то имаше само няколко високи сгради, а Canary Warf тепърва започваше да се строи. Нямаше Jubilee line, и гара Stratford беше само проект. Източен Лондон беше западнал.

Най-голямата опасност в онези години беше от борците за свобода/терористите (зависи от гледището) на Ирландската републиканска армия. Имаше много невинни жертви на атентати в Лондон и околностите.

От средата на 90-те години започна бум в пазара на недвижимост в Лондон, тъй като наемателите от общински жилища получиха право да ги изкупят. През следващите 10 години – когато Тони Блеър от лейбъристите бе на власт – до 2008 г., бяха години на просперитет.

В Лондон работих в международно издателство, занимаващо се с проучвания, информация и конференции в големите финансови центрове по управление на финансови рискове, структурирани финансови продукти, финансови рискове в енергетика и суровини.

С вино в Англия се занимавам от година и половина. Преди да реша дали да съм търговец направих проучване защо българските вина не са на английския пазар. Заключението беше много неприятно – пазарът е бил загубен преди 10-12 г заради отделни случаи на производители, които пращат негодни за консумация вина.

Тук трябва да се спомене, че в някои по-големи супермаркети има наши вина, но те са от ниска категория, бутилирани според предложената цена, специално за супермаркета.

Избрах да се фокусирам върху вина от по-висок клас за ценители. Усилията ми бяха първоналачно насочени към позициониране на вината. С тази цел през април 2017 г. ангажирахме трима Master of Wine експерти (най-високата квалификация на винени експерти) да оценят безпристрастно вина, произведени в България. По този начин започнахме да изграждаме портфолио вина и да търсим възможност за търговия с тях в Англия.

Следващата стъпка е откриване на интернет магазин за висококачествени вина, отличени от експертите и на приемливи цени за крайния потребител. Животът е твърде кратък и не трябва да пием лошо вино, нали?

Контактите с българите в Лондон са важни за нашия бизнес. Затова, ако обичате вино, заповядайте на дегустацията, която организираме на 12 април в Лондон. Ще представим 40 вина и ще говорим за българско вино.


Дегустацията на българско вино е на 12 април, от 18:30 до 22:30 часа в Club Quarters Hotel, Trafalgar Square. Повече за събитието прочетете тук


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *