По следите на КГБ в Brompton Oratory

Kensington

Построена през 1884 г., The London (Brompton) Oratory e първата католическа църква, изградена след освобождаването на католиците от наложените спрямо тях ограничения (1828 г.) от времето на King Henry VIII, който приема протестантството в Англия (1534 г.).

Консервативната католическа църква в населения с аристократи квартал Knightsbridge е мястото, избрано от агентите на съветското КГБ за размяна на шпионска информация по време на Студената война. Кой би си помислил, че комунистически агенти ходят на църква в скъп лондонски квартал, нали?

Едва през 1985 г. британците откриват, че зад статуята Пиета в църквата съветските агенти имат dead letter box. В шпионския жаргон това е място за предаване на тайни съобщения, без контакт между предаващия и получаващия. Британците и до днес не знаят колко дълго съветските шпиони са ползвали мястото.

Протоколът е посочвал предаващият съобщението да влезе в църквата, да се помоли в нея и на излизане да постави тайната си пратка (съобщение, снимки, микрофилм) зад колоната до статуята Пиета. След това той/тя е трябвало да отиде до квартал Mayfair и върху уличен стълб на малкия площад Одли (Audley Square) да направи знак с тебешир. Знакът бил сигнал за съветското посолство да изпрати агент да прибере тайното съобщение от Brompton Oratory.

Според инструкциите, ако приемащият съобщението агент установи, че е следен, той/тя е трябвало да влезе в намиращия се наблизо магазин Harrods и да се откъсне от “опашката си” като се възползва от тълпата в магазина и неговите многобройни изходи.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *