По стъпките на Хари Потър

Този блог посвещаваме на всички наши приятели, чиито децата ги водят в Лондон, за да им покажат къде се е подвизавал Хари Потър.

Хари Потър е герой от детски книги – осем на брой – преведени на 73 езика и продадени в общ тираж 500 милиона, тоест половин милиард копия!

Представете си също филми за Хари Потър, театрални представления, списания, дрехи, сувенири и т.н. Всичко това под марката “Хари Потър”. Този марка струва днес 25 милиарда долара!

Сега разбирате защо много деца научават за Лондон благодарение на Хари Потър. Ако родителите им са послушни (разбирай – имат възможност), децата ги довеждат в британската столица, за да повървят семейно по стъпките на любимия си герой.

Нашата разходка с приятели с деца започва на гарата Сейнт Панкрас (St Pancras Station).

От Сейнт Панкрас тръгват влаковете за Париж и Брюксел, които минават под Ламанша, затова покрай нея има много куфари, както и деца и родители, които са вперили очи към небето.


В една от историите Хари Потър прелита над готическата сграда на гара Сейнт Панкрас, яхнал метла. Я да видим дали случайно не прелита и в този момент? А, ето го!! Той ли е или Мери Попинс с чадъра си? Коя е пък Мери Попинс? В кой филм за Хари Потър е?

Наблизо е гарата Кингс Крос (King’s Cross Station). Там отиваме задължително, тъй като има не една, а три забележителности, свързани с Хари Потър.

Първо се отправяме към коловози 4 и 5. Хайде сега децата да кажат дали им се струва мястото познато! Ами, да! На това място са снимани сцени от един от филмите за Хари Потър!

Има опашка с хора от цял свят. Родители трябва също да се наредят на опашката и да извадят фотоапаратите си. Те трябва да са в готовност, за да може децата да бъдат снимани като им дойде реда да застанат до гарова количка за багаж, която влиза в стена – с други думи, минава в магическия свят. Дошли сме заедно с другите туристи на това място, защото тук е известния коловоз 9 ¾!

След снимките, които стават забележителни, благодарение на шаловете и другите реквизити, откриваме, че сме на няколко крачки от магазин със сувенири за Хари Потър. Цял магазин! Това го няма дори в най-големия софийски мол!!! Няма как да не посетим магазина и да не си тръгнем от него със сувенир.

Тук ние подканяме татковците да им покажем The Parcel Yards един от любимите си пъбове в Лондон, който е на 10 крачки от магазина за сувенири. Имаме време за по бира, докато майките и децата се договарят кой точно сувенир трябва да бъде отнесен в родината и дали авиокомпанията ще разреши да го вземат на борда.

Най-добрите родители и деца може да заведем и на други места, свързани с Хари Потър. Това са Tower Bridge, над който Хари прелита, яхнал метлата си, както и Милениум Бридж и Ламбет Бридж – също споменати в книгите.

Опа, забравихме също метростанцията Уестминстър, както и викторианския пазар Лидънхол (Leadenhall Market) в Ситито! Няма как да не познаете пазара – беше в един от филмите за Хари Потър. Кой точно филм?!

Следва дискусия, която е удобна възможност за нова бира с татковците, тъй като на това място е пълно с пъбове, в които чичковците, лелите, батковците и каките от Ситито пият бира всяка вечер в делничните дни.

Някои родители отиват и до студиото, където са снимали първия филм за Хари Потър. То е извън Лондон. В Лондон е обаче театралната постановка “Хари Потър”. Очакваме да ни заведат на нея следващите приятели с деца, които, заедно с Хари Потър, ще посрещам в Лондон през 2017 г.

А знаете ли, че авторката на книгите за Хари Потър, Джей Кей Роулинг, има фондация, която подпомага деца в социални домове в България?


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на плаката на Хари Потър: Derek Hatfield under Creative Commons Licence


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *