Почит към семейство Гешови

Етнографката Мила Маева, автор на първото цялостно изследване за българите в Англия: “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност”, разказва в “Разходки из Лондон” за историята на българската общност във Великобритания. Този текст е посветен на влиятелното в Англия българско семейство Гешови.

Иван Евстатиев Гешов, Англия и Априлското въстание

МИЛА МАЕВА

През периода на Възраждането много български търговци откриват свои клонове в Манчестър, за да улеснят дейността си и да реализират своите дейности между Англия и Османската империя.

Освен в икономическото развитие на българските земи през този период те се включват активно и в националноосвободителното движение. В Манчестър и Салфорд са създадени комитети, които подпомагат финансово Априлското въстание.

Сред българските търговци в Манчестър се откроява със своето индивидуално участие в националноосвободителното движение семейство Гешови. Търговско-банкерската къща „Братя Гешови” продава мед и платове в България, а изнася розово масло и кожи за Англия. Тя е създадена през 1865 г. от Евстати Гешов, който се мести в английския индустриален център с цялото си семейство и става британски гражданин през 1872 г.

Гешови подпомогат срещите между български и италиански революционери на Острова, включително с Мацини, един от водачите на обединението на Италия. През 1870 г. Гешови пишат на екзарха в Цариград по повод благоприятното решаване на църковния въпрос.

Най-известният член на семейството е Иван Евст. Гешов. По време на пребиваването на семейството си в Манчестър той учи първоначално английски език с частен учител. През 1866 г. се записва в „Оуенс колидж”, а по-късно в известния манчестърски „Виктория университи”.

Макар и чужденец, Иван Евст. Гешов печели общобритански конкурс за правопис и е удостоен с честта да пие чай с кралицата. Става член на манчестърския дискусионен клуб. Въпреки че работи няколко години в офиса на баща си в Манчестър, той се връща в Пловдив през 1872 г.

В Пловдив Иван Евст. Гешов е избран за председател на читалището и член на училищните настоятелства на средното училище. По време на Априлското въстание се той се включва в акция за набиране на помощи за населението от засегнатите райони и участва активно в инициативите на Европа за защита на българските интереси. Гешов е отговорен също за предоставяне на информация на чуждестранни представители и медиите във връзка с разкриване на зверствата след въстанието.

Заради публикации във вестник „Таймс” и други вестници Гешов е арестуван и осъден на смърт, но след намесата на британското посолство и лично на лорд Едуард Хенри Дерби, министър на външните работи на Англия, е помилван. Присъдата се заменя със заточение в Мала Азия.

В края на март 1878 г. Гешов се връща в освободена България. Той е първият директор на Българската народна банка. От март 1911 до юли 1913 г Ив. Евст. Гешов е и министър-председател на България.

Мила Маева е автор на първото цялостно изследване за българите в Англия: “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност”. Книгата може да бъде поръчана онлайн

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимките са public domain.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *