Последната лула на авантюриста Сър Уолтър Райли

Sir_Walter_Ralegh_by_'H'_monogrammist
Ако сте гледали филма “Елизабет: Златният век” с Кейт Бланшет в ролята на Елизабет I, сигурно помните британския актьор Клайв Оуен като сър Уолтър Райли – капитан на кораб, който представя на вниманието на кралицата тютюн, лули за пушене, индианци, скъпоценни камъни и й разказва за пътешествия, корабокрушения, морски битки…

Sir Walter Raleigh

Сър Райли (1552–1618) бил авантюрист, пътешественик, откривател и напълно отговарял на представата за пират. Вижте на портрета по-горе каква огромна перла носи на лявото си ухо. Неговият портрет е разположен в Националната портретна галерия в Лондон, близо до портретите на неговата покровителка Елизабет I.

Райли получил разрешение от кралица Елизабет за провеждане на експедиция в Северна Америка. Изпратеният от Уолтър кораб пристигнал в Северна Америка през 1585 г., и организирал първата английска заселническа колония. Кръстили колонията Вирджиния, тъй като вождът на местните жители повтарял често думата Wingina, която англичаните сметнали, че е името на земята. Името дало идея на Сър Уолтър да нарече колонията Вирджиния – в чест на кралица Елизабет I, известна като “Virgin Queen” (Кралицата Девица). (Любопитно е, че по-късно англичаните научили какво всъщност имал предвид вожда като казвал Wingina. Англичаните си мислели, че той им казва как се казва земята, а той повтаряйки думата, им казвал, че им харесва дрехите. Тоест им правел комплимент.)

През 1595 г. Райли отплавал от Плимут, Англия, за да търси легендарния “златен” град Ел Дорадо. Според сведенията, с които експедицията разполагала, този град се намирал в планината Рорайма. Експедицията не се увенчала с успех, но открили днешната държава Гвиана. Тогава сър Уолтър Райли публикувал книгата си “Откриването на Гвиана”, в която говорел за планина от кристал, приличаща на кула на огромна църква, не пропуснал и слуховете за купища диаманти и други скъпоценни камъни, които се намирали на върха й. Въпреки огромното си желание, Райли не успял да стигне до върха на планината.

При завръщането си към Англия от Южна Америка Райли бил натоварил цял кораб с тютюн, но бил нападнат от испански кораб. След като успял да ги победи в морската битка и да запази ценния товар, го очаквала неприятна изненада.

Смъртните врагове – английският и испанският монарх, се били сдобрили и при пристигането му в Англия, Райли бил обявен за предател, който се опитвал да разпали нова война между Англия и Испания.

В следствие на това Райли бил заточен в Лондoнската кула (Tower of London), където по-късно бил обезглавен. Последното желание на Райли било да изпуши една лула тютюн.

На картината виждаме Райли да пуши последната си лула, преди да бъде обезглавен.

Raleigh's_first_pipe_in_England

 

 

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

 

Портрет на Райли: By ‘H’ monogrammist (floruit 1588) – National Portrait Gallery

Снимка на Клайв Оуен в ролята на Сър Уолтър Райли: Howard under creative commons

“Raleigh’s First Pipe in England”, включена в книгата Tobacco, its history and associations на Frederick William Fairholt’s. Public Domain.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *