При лондонските мускетари

4738429916_b993c8a17e_b

Швейцарските гвардейци пазят папата в Рим. А знаете ли кой пази кмета на Лондонското сити (the Lord Mayor)?

Тези мъже са облечени в червени доспехи с броня, която тежи 8 кг. Те са на почтена възраст – повечето са бивши военни – и носят пики, всяка от които 3 метра и 65 сантиметра, както и старовремски пушки – мускети. Гледката е впечатляваща благодарение и на шапките с червени пера.

Това са лондонските мускетари и пиконосци. Те са облечени в традиционните си дрехи от 1640 г. Може да ги видите на официалните прояви на кмета на Лондонското сити. Те са неговите бодигардове.

lms_2014_salute_to_new_lord_mayor_low_res

Ротата на пиконосците и мускетарите (The Company of Pikemen & Musketeers) е най-старото подразделение на британската армия. Макар днес да е малко вероятно някой на кон да нападне кмета, те продължават да се упражняват в боравенето с пики, които са идеални за противодействие срещу атаки на конници.

Церемониалните функции, които заемат голяма част от времето на кмета на Ситито, се провеждат не само на открито. За да могат да влизат с пиките си на закрито, архитектите на Guildhall Art Gallery, където кметът посреща гостите си, са се погрижили таваните да са достатъчно високи. Както съобщихме, всяка пика е 3 метра и 65 сантиметра дълга и затова дори в мирно време боравенето с нея крие рискове за носовете, очите и главите на околните.

 

В събота, 11 ноември, ще участваме в процесията по встъпване в длъжност на новия кмет на Лондонското сити. Заповядайте. Подробностите са в поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Pikeman1925 и Steve Nimmons


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *