“Работа във Великобритания” – новата ни рубрика

jobs

Разходки из Лондон има нова рубрика. Тя е за тези, които си търсят работа във Великобритания или имат такава вече, но си търсят по-добра работа, или пък се опитват да се реализират в друга професионална област и се нуждаят от съвети и контакти как да направят това.

Има много различия между търсенето на работа във Великобритания и България. Освен това намирането на работа отнема време. Нашето желание е тази рубрика да помогне със знания и идеи за намиране на работа в Обединеното кралство. Визията ни е да имаме група, чиито членове се подкрепят взаимно с професионални контакти и съвети, които поддържат висока мотивацията за кариерно развитие.

Започваме с 4 до болка познати теми, с които искаме да ви грабнем вниманието:

  1. Знаете ли, че рекрутърите и работодателите във Великобритания отделят 4 секунди, за да преценят дали да отхвърлят едно CV? Това показват изследванията. Затова трябва да задържите вниманието им с вашето CV. Как? С думите, които използвате, и това което ще кажете за своя опит. За думите ще си говорим специално друг път.
  2. Опитът, който имате, е (обикновено) по-важен от това, което сте учили: Не може да се сърдим на британските работодатели, че не разбират много (или не желаят да разбират) професионалния опит, придобит в България. Но може да придобиете опит във Великобритания като доброволци. За доброволец опитът от България ще ви е полезен и ще ви даде много важно предимство – професионални контакти. Не е нужно да сте всеки ден или цял ден доброволец във Великобритания. Вече писахме как може да станете доброволец.
  3. Във Великобритания професионалните контактите са по-важни от това, което знаете и дори от опита, който имате: Изследвания показват, че 80 % от хората си намират работа чрез познати. Колко голям е кръгът от професионалните ви контакти във Великобритания?
  4. Знаете ли как да разширите кръга от професионалните си контакти? (Най-напред, нека уточним, че не става дума за всякакви познанства, а такива, които ще са ви полезни за кариерата. Например, малко е вероятно контактът ви с пианист да влезе в графата на полезните професионални контакти, ако сте математик.) Установено е, че голямата част от професионалните контакти се изграждат най-вече в пъбовете след работа, професионална среща или конференция. Не е нужно да пиете, а да ходите на пъб и да си говорите с колегите (или бъдещити ви колеги) там.

Миналата неделя се събрахме 26 българи, за да си говорим за трудовия пазар във Великобритания и как да сме успешни на него. Поканихме на срещата Rohan Harris, кариерен консултант. Ако желаете да се включите на следващата сбирка, ни пишете bulgariansinlondon@gmail.com. Ще ви имаме предвид и поканим лично на втората ни среща.

Снимка: Aaaarrrrgggghhhh! under Creative Commons Licence.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

One thought

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *