Разходки из Виена

vienna

Разходки из Лондон откри българска група за разходки из Виена. Веднага се свързахме с тях, за да обменим опит и да разкажем за тях. Хубаво е, че откриваме побратими и посестрини на други места по света. Може би ще отидем до Виена през 2016 г. Какво ще кажете, приятели от Лондон? От наше и ваше име каним участниците във виенската група на разходка в Лондон.

За виенската разходки ни разказват Диана Пиперова и Елица Ценова.

Как избрахте да живеете във Виена и от колко години сте там?

Диана Пиперова: Аз съм семейна и имам три пораснали деца, две момичета и едно момче, последното – “истински” виенчанин, т.е. роден във Виена. Живея от 28 години със семейството си тук. Вятърът, който ни довея насам, беше задграничният мандат за работа на съпруга ми към Търговското представителство на България в Австрия. Работила съм няколко години като служител на Консулската служба към българското посолтво във Виена и дълги години като секретарка на съпруга ми в нашата семейна фирма. Междувременно децата ни бяха тръгнали на детска градина и училище тук и това реши преди години въпроса с оставането ни да живеем в Австрия. В момента работя като екскурзовод и с удоволствие показвам на български, руски и немски групи красотите на Виена.

Елица Ценова: И при мен причината да дойдем във Виена бе работата на съпруга ми, който получи предложение от голяма международна фирма. В началото си мислех, че ще бъдем тук за кратко, но ето, че вече 15 години живеем в австрийската столица. Двете ми дъщери, едната родена тук, вече са големи. Смяната на държавата наложи да се преориентирам професионално и да потърся ново поле за изява. През 2008 година станах част от екипа на списание „Българите в Австрия”, а по-късно и негов заместник главен редактор. Промените в информационната среда доведоха до спиране на печатното издание и трансформирането му в електронна медия. Така в момента съм редактор в блога на българите в Австрия Меланж Булгарен. Пиша и за няколко български издания.

Кажете три неща за живота и за себе си, които научихте във Виена.

Диана Пиперова: Научих се, че човек не трябва да се страхува от новите предизвикателства. Когато учех за новата си професия на екскурзовод и бях много притеснена от тежките изпити, които ми предстояха, случайно прочетох една сентенция, не помня къде и в каква връзка, че Бог не иска непременно да сме успешни, Бог иска да опитаме и да дадем най-доброто от себе си. И така се втурнах в най-голямото предизвикателство в зрелите си години, да сменя професията си. Мисля, че така открих своето призвание.

Научих, че е голямо богатство владеенето на чужд език и животът в друга държава. Това ми отвори прозорец към един друг свят, друга култура, друг манталитет, които човек с годините на престоя си опознава все по-добре и по-добре. Така имам основа за сравнение и често пъти повече възможности, алтернативи и решения от хората, които познават само един свят.

Научих, че мога да “функционирам” добре в този свят, че няма причина да имам комплекси или ниско самочувствие заради статуса си на чужденка или по-скоро на  австрийка с чужд произход.

Елица Ценова: Поради ред обстоятелства в живота, се наложи семейството ми за кратко време да смени няколко държави преди да се установим в Австрия. Така научих, че промените са хубаво нещо – те ни държат дейни и гъвкави и затова не трябва да се боим от тях.

Научих, че колкото повече знаем за историята и културата на страната, в която живеем, толкова по-лесно се адаптираме и по-добре разбираме хората около нас. Затова и не спирам да любопитствам за всеки аспект от живота в Австрия.

Подобно на Диана и аз с годините установих, че фактът, че съм чужденка не е повод за ниско самочувствие. Опитвам се да внуша това и на нашите читатели.

Какво Ви питат австрийците за България?

Диана Пиперова: Обикновено ги интересува дали пишем на кирилица или латиница, дали нашият език е близък с други славянски езици, какви са националните ни ястия, особено свързани с традиционни празници като Коледа или Великден, каква религия изповядваме, какви са разликите между католическата и православната вяра. Ако са били на почивка в България, споделят свои впечатления от страната, обикновено положителни. Любезни са, проявяват добронамереност и интерес. Всичко има обаче една сянка – в много случаи бъркат България с Румъния, обикновено разменят столиците. Например, вече  знаят, че съм българка, а говорят за Букурещ. Това не мога да си го обясня до ден днешен, при положение, че сме две държави на разстояние от хиляда и нещо километра една от друга.

Елица Ценова: Въпреки активните икономически и културни контакти през последните години, България остава сравнително непозната за австрийците. Затова и често те питат съвсем обикновени и ежедневни неща – какви празници имаме, каква е природата ни, как живеят хората. Има и такива, които се интересуват от възможностите за бизнес в страната ни. Те обикновено вече са прочели нещо и искат да сравнят информацията – дали наистина корупцията е толкова разпространена, работи ли съдебната система, има ли престъпност по улиците.

Разходките, които организирате във Виена, вече навършиха една година. Кои места са интересни за българите в австрийската столица?

Диана Пиперова: Има един булевард, който обхваща като пръстен стария град, името му е Рингщрасе или Ринг, в превод “пръстен”. Ненапразно често го наричат “Prachtboulevard”, в превод “разкошен булевард”. Този булевард привлича най-много интереса на гостите на Виена. Неговите сгради, израснали през втората половина на 19-и век на мястото на разрушените крепостни укрепления, са подредени като перлите на красива огърлица – и в центъра на тази перлена огърлица блести един диамант – катедралата Св. Сетафан. Тази година се навършиха 150 години от официалното  откриване на Ринга и ние посветихме нашите тематични разходки на неговите забележителности.

Разбира се, Виена има още много лица. Някои като летните резиденции Шьонбрун и Белведере влизат в “задължителната” програма, други – човек може да си остави “за десерт”.

Елица Ценова: Виена е невероятно красив град, който предлага всичко – интересно минало, богата култура, вкусна храна. С нашите тематични разходки ние се стремим да разкажем на сънародниците ни тук повече за историята на Австрия като търсим и българските следи, там където ги има. Както Диана вече обясни, 2015 г. бе посветена на забележителностите, наредени по известния Ринг булевард. За 2016 г. замисляме малко по-различни и разчупени маршрути. Иска ми се да надникнем и в някои не толкова туристически улички и места, които също крият много чар и любопитни моменти от миналото на столицата. Замисляме и кулинарни маршрути. Надявам се нашите приятели да проявят същия интерес към тях, както и към популярните дестинации. Винаги сме отворени и за нови предложения и желания.

Каним ви на разходка из Лондон, какво бихте желали да ви покажем в британската столица?

Диана Пиперова: Ние си нямаме тук монархия и затова мен биха ме интересували забележителностите, свързани с кралското семейство и кралските традиции. Освен това ме интересува как пулсира градът, къде се развличат лондончани, какви екзотични кухни може да опита човек.  И накрая Лондон го свързвам с един романтичен филм “Notting Hill”, така че бих се радвала да надникна и да усетя атмосферата на квартала с това име.

Елица Ценова: Мисля, че в една или друга степен съм запозната с основните туристически забележителности в Лондон. Затова и нещо встрани от стандартните маршрути би било много интересно за мен. Диана спомена филма „Notting Hill”, аз пък ще попитам дали е възможно да се обиколят местата, за които разказва добре познатият ни филм „Мисия Лондон”.


Новинарският сайт Дневник разказа за българската група за разходки във Виена: Непознатата Виена – от българи за българи.

Блогът на българите в Австрия е Melange Bulgaren

Фейсбук страницата на виенската група за разходки е Това е Виена.

Сайтът на екскурзоводката Диана Пиперова е Vienna with Guide .


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *