Риджънтс Парк през пролетта

Нашата група за Разходки из Лондон се събра в края на март, за да посрещне пролетта в Риджънтс парк. Снимахме се за спомен на Приймроуз хил. Гледката, която се разкрива от хълма, към Лондон е запомняща се.

Паркът е възникнал през 1820 г. по идея на принца регент (1762-1830), управлявал от името на баща си – обявеният за луд крал Джордж III. Преди да стане крал под името Джордж IV принцът бил известен в британското общество като лекомислен и безотговорен, защото се интересувал само от жени, мода и изкуство. Той се блазнел от идеята да остави своето име в британската история, но понеже не се интересувал от водене на войни, му хрумнало да осъществи мащабен строителен проект.


Поръчал на придворния си архитект Джон Неш да построи нов квартал  на земите, които притежавал в Северен Лондон. Първо оформили парк, после около него издигнали 48 големи градски къщи с колони, създали между тях красиви градини с цветя и така регентът създал нов район в Лондон около Regent Park.

Постепенно прибавили различни забавления. Построили зоопарк, който бил открит през 1828 г. Свързали новия квартал с кралския дворец, чрез обширна, невиждана дотогава улица – Regent Street, която преминавала през центъра на града и свършвала при Сейнт Джеймс палас. Там регентът си построил огромен дворец с гръцки колони отпред. Някъде по това време баща му починал и той станал крал. Това обстоятелство го накарало да поиска да разрушат старата му резиденция, макар и наскоро построена и с материалите от нея започнал да разширява и преустроява Бъкингамския дворец.

Земите на регента сега са част от владенията на кралица Елизабет II, защото продължават да са собственост на Короната. Това прави 90-годишната кралица един от големите наемодатели на британския пазар на имоти.

С такива мисли и щастливи от разходката и хубавото време в парка, решихме да се върнем пак през лятото, когато розите ще са цъфнали в най-красивите си цветове.

Благодарим за снимките на Лъчезар Хараламбиев


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *