Richard Burton – шпионин и преводач

Richmond Park (97)-001


Ако обичате пътешествията, сигурно сте чували за Ричард Франсис Бъртън. Той е живял зад тази врата на адрес 2 Old Palace Lane в Ричмънд.

Ричард Франсис Бъртън (1821 – 1890) е британски пътешественик, офицер, консул, изследовател, свръхполиглот. Един от откривателите на изворите на река Нил в Африка, а също – пръв преводач на английски език на Хиляда и една нощ и Кама Сутра. Казват, че е един от първите немюсюлмани посетили Мека. За да направи това, той се представил за арабин, бил толкова добър в арабския език и култура.

Richard_Francis_Burton_by_Rischgitz,_1864
След като прочетохме книгата на Илия Троянов Събирачът на светове, посветена на Ричард Франсис Бъртън, тръгнахме по стъпките на британския шпионин и намерихме негови следи в лондонския квартал Ричмънд, където той е живял след завръщането си в Лондон от многогодишните свои странствания из Индия, Арабия, Египет, Африка и Европа.

Richmond Park (84)

В близост до дома му се намира Richmond Green, голямо игрище за крикет. През 16 век било част от Richmond Palace, построен от крал Хенри VII през 1501 г. Къщите около игрището за крикет са се появили през 17 и 18 век. На игрището продължават да играят крикет до днес.

Richmond Park (99)

Знаем за още един Ричард Бъртън. Това е английският актьор Richard Walter Jenkins, един от съпрузите на Елизабет Тейлър. По нейните думи: най-любимият.

Richard Walter Jenkins избира за свой артистичен псевдоним името Richard Burton. Дали е искал да бъде свързван с великия авантюрист или е чиста случайност, не знаем.

Снимка на актьора Ричард Бъртън.

Richard_Burton_-_The_Robe


Прочетете за още един англичанин, направил много за популяризиране на мюсюлманската култура и религия във Великобритания: Чудната история на лорд Хедли


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *