Националната птица на Великобритания

 

Докато съм в градината, до мен идва една малка птица с оранжеви гушка и гърди. Птицата ме наблюдава, после събира кураж и идва по-наблизо.

Това е Робин. Така съм кръстил червеногръдката, защото на английски името на тази птица е robin.

Червеногръдката е националната птица на Обединеното кралство. Като такава са я определили британците чрез национално допитване.

Докато копая лехата, си говоря с Робин. Той ме слуша и гледа. Струва ми се, че ме гледа приятелски.

След малко откривам истинския интерес на чернегръдката. Бях отишъл до кофата, за да изхърля плевелите, а като се връщам гледам Робин влязал в разровената от мен леха.

Робин е хитрец – чакал ме е да разровя, за да потърси в пръстта нещо за ядене, а аз съм глупав, защото си мислих, че той идва до мен, за да ми прави в градината компания като истински приятел.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Terry Hughes


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *