Как българите във Великобритания могат да отстояват правата си?

IMG_7354

Разходки из Лондон следи темата за миграцията във Великобритания. Затова приехме покана за участие в конференция в University of Westminster, посветена на тази тема. На конференцията присъстваха представители на мигрантски организации и организации, защитаващи мигрантите във Великобритания.

Една от организациите, участващите на конференцията беше New Europeans, чийто основател и директор е Roger Casale (Роджър Касал), бивш депутат с два мандата в Британския парламент. (На снимката Роджър е мъжът с бялата риза.)

New Europeans представлява гражданите на 28-те държави-членки на Европейския съюз, които живеят във Великобритания. Тези европейски граждани наброяват над 2.5 милиона човека. Целите на New Europeans са подкрепа на ценностите и предимствата на европейското гражданство, на политическите и социалните права на гражданите на ЕС и участието на тези граждани в обществения живот, включително при определяне на бъдещето на ЕС.

Заради актуалната тема на миграцията помолихме Роджър Касал да участва в нашия блог като отговори на два наши въпроса:

Как New Europeans работи с мигрантски организации във Великобритания?

New Europeans работи все по-тясно с мигрантски организации във Великобритания, като подпомага тяхната работа и съвместно провежда кампании като, например, за регистрация за изборите и за промяна на стереотипите към мигрантите и свободното движение.

Нашата дейност цели да акцентира на приноса на мигрантите във Великобритания. Много от проблемите на мигрантите са свързани с техните права като граждани на Европейския съюз. Ето защо организация, като нашата, която подкрепя европейското гражданство, е полезна.

Нашите цели са общи с тези на мигрантските организации, независимо от коя страна на ЕС са техните членове. Ние вярваме, че ще засилим своето влияние, ако обединим усилия като граждани на ЕС. Ние си сътрудничим също с организации на мигранти, които са от държави извън ЕС в борбата срещу дискриминация, ксенофобия и расизъм.

Как българските мигранти във Великобритания могат да отстояват правата си?

Най-важното нещо за българските мигранти е да се регистрират като гласоподаватели. Като граждани на Европейския съюз българите във Великобритания имат право да гласуват на местните и регионалните избори. През 2016 г. има парламентарни избори в Уелс, Северна Ирландия и Шотландия. Тогава също ще се състоят общинските избори в Лондон и в много други места. Като регистрирани гласоподаватели българите ще засилят вниманието на политиците към българската общност.

Българите във Великобритания имат не само глас на изборите. Те могат да се кандидатират за местните и регионални избори. New Europeans подготвя европейски граждани, които желаят да се кандидатират в бъдеще.

Българите могат да станат видими и чути, ако участват в живота на кварталите, в които живеят или като се присъединят към профсъюзи или професионални организации.

Добра идея е да създадете обществена асоциация, която да представя българите във Великобритания и си сътрудничи с други организации като New Europeans – нашата мисия е да дадем глас и да подкрепяме европейските гражданите във Великобритания и из целия Европейски съюз. Присъединете се към нас!

Оказа се, че на 27 септември конференция, организирана от New Europeans в Лондон, ще има българско участие. За тази конференция, може да научите тук. Ние ще присъстваме на конференцията. Може да се запознаем там, ако се запишете в нашето събитие:

A New Deal for a New Europe? Debate with Sergei Stanishev

Прочетете също Референдумът за членството на Великобритания в ЕС засяга българските мигранти

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *