Новата банкнота от 10 паунда с Джейн Остин

След новата петпаундова банкнота (fiver), тази есен в Англия се появи новата банкнота от 10 паунда (tenner).

Подобно на новата 5-паундова банкнота, новата 10-паундова банкнота има по-малки размери от досегашните.

Тя е направена от полимер (пластмаса). Това значи, че няма да пострадат парите ви, ако се къпете с тях или пък ги перете.

Банкнотата е на места гладка, а на други – грапава. Слепите хора ще могат лесно да я разпознават по грапавината под и над числото 10.

От едната страна на банкнотата е Кралицата, а на другата – писателката Джейн Остин и нейната героиня Елизабет Бенет, която чете върху любимата маса на писателката. Виждат се и имението на брата на Джейн Остин в Godmersham, където харесвала да живее известната писателка, както и каляска с коне.

Изборът на Джейн Остин не е случаен – през юли се навършиха 200 години от смъртта на писателката. Освен това, тя получава точно 10 паунда като аванс за първия си роман.

Под изображението на Джейн Остин е цитатът от романа “Гордост и предразсъдъци”: “I declare after all there is no enjoyment like reading!” (“Заявявам, че нищо не може да се стравни с удоволствието от четенето”).

Много впечатляващи са красивия 3D холограм на новата банкнота, който променя цвета си, както и изображението на Уинчестърската катедрала, в която е погребана Джейн Остин.

Тези дни получаването на банкноти от 10 паунда е като получаване на лотариен билет. Колекционерите плащат добри пари за банкноти с малки номера. Ако вашата е такава, банкнотата ви ще струва многократно повече.

Новите банкноти с най – малки номера по традиция са дадени на кралицата.

Снимка на масата, върху която писателката Джейн Остин е пишела романите си в имението на брат си в Чотъм и изглед от имението привечер, след дъжд.


 

В неделя, 24 септември, организираме разходка в Уимбълдън и посещение на будисткия храм Buddhapadipa Temple. Ето поканата. Заповядайте!


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *