Сали Кънчева: След концерт попивам от щастливите очи на хората

sally (1)

Разходки из Лондон представя Савелина Кънчева.

Савелина е концертиращ пианист, който дава уроци по пиано или учител по пиано, който изнася концерти в Лондон. Тя е един от онези хора, които обожават музиката и обича да споделя тази своя любов с другите.

Как се различава животът на музикантите в България и Англия?

Всеки музикант изминава своя си път. Аз мога да отговоря само от мое име, без да обобщавам, тъй като пътищата са много….  Тук според мен е страната на възможностите. Културният живот е много богат. Залите са много, вкусовете са различни… Според мен музикантите в България са с орязани криле. Тук можеш да летиш. Накъдето пожелаеш.

Какво от образованието ти в България – средно и академично, оценяваш като много полезно за живота и кариерата ти във Великобритания?

Учила съм при много добри преподаватели – проф. Куртев и проф. Гатев. Всичко, на което са ме научили, се оценява високо от музикантите, с които се срещам тук. Задълбочено, академично, спазвайки руската школа и традиция в обучението. Благодарение на това обучение аз се чувствам като един добре подготвен специалист. (Не изключвам и специализацията ми в Германия при световноизвестния Рудолф Керер. Но въпросът е за образованието ми в България).

Образователната система в Лондон е различна, но аз се подготвих, преди да дойда.  Не съм имала неприятни изненади….

Какво беше най-голямото предизвикателство за теб в Англия досега? Как се справи с него?

Да проговоря на чужд език на “стари” години… Владея други езици, но с английския започнах много късно…

Разкажи за човека, който най-много ти е помогнал във Великобритания. 

Това е моят съпруг – Иво Кънчев. Той е много добър специалист и прекрасен човек. Работи като акордьор в „Блютнер пиано център“.  Всички първоначални контакти с музиканти и с ценители на изкуството, които направих, са благодарение на него. Така се случи и моят първи солов концерт в Лондон.  Поканиха ме неговите колеги, които организираха поредица от концерти за честването на 200 години от рождението на Шопен. На близкия до Tower Bridge кей St Katharine Wharf, на една мобилна сцена… За мен беше като сбъдната приказка!

Кое свое качество оценяваш най-много?

Аз съм много търпелива…

Разкажи за момент, когато си била горда със себе си.

Може ли да перифразираме въпроса – щастлива със себе си? Всеки път след концерт попивам от щастливите очи на хората! Това ме храни и ме окуражава да продължавам.

Какво е да си българка във Великобритания? 

Човек, който си поставя ясни цели и ги преследва. Знае, че няма да е лесно, но не се отказва. Не сме в Родината си, все пак, чужденецът си е чужденец… Аз се опитвам да не задържам погледи, които не са добронамерени. Но ако обърнем за момент нещата и си представим, че трябва да избираме между българи и англичани – мигранти в България, в много ситуации не бихме ли предпочели да изберем българите пред чужденците? Считам, че е нормално понякога да не ни предпочитат. Но! Тук в Лондон англичаните са малцинство. Има много хора, с които може да се работи.

Какво най-много ти харесва в Лондон като град?

Роял Алберт Хол! Невероятна зала, невероятна акустика! Където и да седиш, все едно си на най-доброто място. Била съм и в ложа, и на петия етаж – правостояща. Няма разлика в звука! Просто гениално построена зала!

Какво от живота си във Великобритания би желала да имат твоите приятели в България?

Аз много, много бих искала да се върне културният живот на българина. Тази девалвация на ценности е убийствена! Трябва да се започне от това да се цени учителят, да се уважава. Учителят да е авторитетът, които възпитава вкуса на учениците и който бива уважаван от родителите… Относно музиката мога да кажа, че тук почти всяко дете свири на музикален инструмент. Известно е какви качества се възпитават у децата, когато се отделя време за изучаване на музикален инструмент. В по-елитните училища в Англия се влиза по-лесно, ако свириш на музикален инструмент. А при нас – в музикалните училища нямат кадри, колегите всяка година се чудят ще покрият ли норматива, любители почти не се срещат…

Върху какъв проект работиш в момента? 

Искам да благодаря на Разходки в Лондон за този въпрос, както и за възможността да представя пред вашите читатели сбъдването на един мой дългогодишен проект. Подготвям концерт – спектакъл „Изложба на звуци“ , който ще бъде представен в The Colour House Theatre до Abbey Mills в Wimbledon, в последния ден на януари. Музика, цветове и поезия. Наричам го изложба, защото ще бъдат представени картини, нарисувани от музика, слово и цвят. Това обаче далеч не е шоу в съвременния смисъл на думата. Обратно – ще се потопим в един свят на интимна лирика, музика и цветове, които търсят място за размисъл… Театърът не е голям и този избор е целенасочен. В центъра на събитието стои музиката, а цветовете и поезията – усилват нейното въздействие.

За музиката

Музиката е на руския композитор Александър Скрябин. Ще изпълня 24 прелюдии, опус 11. Самите 24 прелюдии са написани в кръга на всички тоналности. Това е една традиция, която започва от Бах и продължаваща през вековете, последвана е от много композитори. Прелюдиите са кратки като времетраене (между 50 сек и 2.30 мин) и са в ранното творчество на Скрябин, като са много близки по звучене до музиката на Шопен.

За цветовете

Идеята за цветното оформление е въз основа на Скрябиновото цветово усещане за всеки тон. Той е имал онази странна дарба да вижда тоновете в различни цветове. Нарича се синестезия. Например, когато чуете До, да виждате червен цвят, ако чуете Ре – жълт и така нататък.

За поезията

Поезията, която ще се чете между малките прелюдии, е вдъхновена от музиката и е написана от мен. Тъй като представям 24 прелюдии от Скрябин, ще бъдат поднесени и 24 стиха преди всеки прелюд. Стиховете са преведени от български на английски от Ангелина Александрова и са под редакцията на Джон Ханкс, който ще ги изпълнява на спектакъла.

Подробности за концерта

Концертът ще се състои на 31 януари от 19.30 часа в The Colour House Theatre at Wimbledon London SW19 2RD.
Мястото, на което се намира театърът, е уникално. Това е мелница на реката Wandle, през уикендите там се организира пазар на глинени съдове, които се изработват на грънчарско колело, което се намира във вътрешната част на мелницата.

Информация за концерта от самите организатори: http://www.mertonabbeymusic.com/music.html

Повече за Сали ще научите на сайта й: http://www.sallywave.com


На нашия блог Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от блога ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *