Седем факта за квартал Белгревия

Belgravia 

Голяма част от земята на Belgravia е собственост на Duke of Westminster (херцога на Уестминстър). Той е най-богатият човек в Лондон, а някои казват и във Великобритания. От земята в Лондон херцогът взима рента, докато си живее в Cheshire. Там е имението му и селото, наречено Belgrave. Не си мислете, че лондонският квартал е кръстен на селото. Всъщност the Duke of Westminster носи и титлата Viscount Belgrave (виконт Белгрейв).

Belgravia e богаташки квартал на Лондон – средната цена на къщите е около 6 милиона паунда.

img_1767

Виждали ли ли сте куче, завито с одеяло?

В Белгревия са живели няколко министър-председатели, включително Маргарет Тачър, както и композиторите Шопен, Андрю Лойд Уебър и Моцарт.

Belgravia е известен и с актьорите си. Оттук са, както авторът на книгите за Джеймс Бонд, Йън Флеминг, така и няколко от актьорите, които са играли известния агент – Сър Шон Конъри и Сър Роджър Мур.

На зеления и тих Belgravia Square се намират много посолства. На нас много ни харесва Eaton Square, където са живели актисата Вивиън Лий, която изпълнява ролята на Скарлет О`Хара във филма “Отнесени от вихъра” и банкерът Джордж Пийбоди, известен със социалните домове за бедни, които строи в Лондон.

На една улица до Eaton Square винаги има три ферарита и няколко други скъпи коли. Такива богати съседи не сме виждали на друго място по света.

Обсъждайки богаташите, през 2008 г. на Lowndes Square, си купува две къщи Роман Абрамович. Той ги съединява. Сега имотът му струва 150 милиона паунда и е най-скъпата къща в Лондон. Никой от руските олигарси, които се преселват след това в квартала, не надминава Абрамович, който е собственик на футболния клуб Челси и притежател на най-скъпата яхта в света.

В Belgravia има и много красиви mews – задни улички с конюшни, в които са живeли слугите на богаташите.

mews


 

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Какво мислите за този постинг?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *