Седем любопитни факта за лондонския кмет Садиг Кан

sadiq_khan
Кметът на Лондон Садиг Кан е първият небял кмет на Лондон и първият кмет мюсюлманин. Няколко любопитни факта за него:

  1. Родителите на Садиг Кан са имигранти от Пакистан. Баща му пристига във Великобритания през шейсетте години на миналия век и работи като шофьор на автобус, а майка му работи надомно като шивачка.
  2. Садиг Кан е роден и живее в района Тутинг (Tooting), в Южен Лондон. Той е отраснал в социално жилище (council house), тъй като семейството е многодетно – Кан има седем братя и една сестра.
  3. Кан става юрист. Шест от неговите братя и сестра му също получават университетско образование.
  4. Кан е лейбърист (социалист). Като такъв през 2005 г. е избран за член на Парламента от района на Тутинг. Той става впоследствие министър на транспорта в правителството на Гордън Браун. Като такъв Садиг Кан е първият небял член на британско правителство.
  5. Преди да влезе в политиката,  Кан е работил като адвокат и шеф на влиятелната правозащитна организация Либърти.
  6. Като малък Кан е бил привърженик на лондонския клуб Челси, но след като става жертва на расизъм на стадиона на клуба сменя пристрастията си и до днес е фен на Ливърпул.
  7. Кан е баща на две дъщери.

Всъщност, в Лондон има два големи и няколко малки кметове. Кмет на Greater London (Големия Лондон – съвременния град Лондон) и на Лондонското сити (историческия град Лондон). Садиг Кан е кмет на Големия Лондон, който включва и Лондонското сити. Ситито обаче има и свой церемониален кмет – Lord Mayor of the City of London, който се назначава – а не се избира – всяка година. По – малки кметове са кметовете на лондонските райони. Повечето се назначават, но в районите Хакни, Люишъм, Нюам и Тауър Хамлетс кметовете се избират от жителите на районите.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Katy Blackwood


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *