Семейната търговска кантора в Англия на първия кмет на Варна след Освобождението

Етнографката Мила Маева, автор на първото цялостно изследване за българите в Англия: “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност”, разказва в “Разходки из Лондон” за историята на българската общност във Великобритания. Този текст е посветен на смесените бракове между българи и британци в миналото.

Семейната търговска кантора в Англия на първия кмет на Варна след Освобождението

Мила Маева, ИЕФЕМ-БАН

Продължавам да ви разказвам за българите в Англия в края на XIX и началото на ХХ в. като ще ви обърна специално внимание на български търговци по това време, които успяват да изградят успешен потомствен бизнес на Острова.

Търговията с Англия в края на XIX и началото на ХХ в. не донася особени търговски успехи на българите там заради високата конкуренция, но тя продължава да се развива и след възстановяването на българската държава през 1878 г. Тъй като страната е най-голямата индустриална държава перспективите за развитие на бизнеса продължават да са добри.

По тази причина сведенията от преброяването през 1891 г. и 1901 г. сочат, че броят на българските търговци на Острова продължава да се увеличава.

По данни от 1891 г. в Англия вече са се настанили нови търговци. Един от тях е двадесет и петгодишният по това време Велизар Велико Христов, който е роден 1863 или 1866 г. във Варна. По това време той вече е британски поданик и живее с две прислужници в лондонския квартал Излингтън.

По данни от 1901 г. Велизар е семеен. Съпругата му също е българка, като имат три деца (две от които са родени в Англия). Данните показват постъпателна миграция на семейството. Първоначално в Англия пристига мъжът, който изтегля по-късно съпругата и детето си. Семейството на Велизар е пример за цяло българско домакинство в Лондон от началото на ХХ в.

През 1891 г. Велизар основава клон на семейната търговска къща там. „Велико Христов и Синове. Варна-Лондон” се занимава с търговия с желязо, мед, кокс, кафе и пипер, транспортирани от Азия до Малта, Гърция, Турция, Бразилия и България.

 

Велизар e син на Велико Христов Домусчиоглу първия след Освобождението кмет на Варна, избран през 1878 г. Той е роден през 1828 г. в с. Недялковци, Еленско. Преди да стане кмет е бил търговец и е имал търговска кантора в Истанбул .

В края на XIX в. на Острова се намира и по-малкият брат на Велизар – Венчан, който е роден през 1873 г. Той пристига много млад в Англия (вероятно на 16 години) и завършва колежа Денстън (Denstone College). След това придобива бакалавърска през 1894 г. и магистърска степен през 1898 г. от Кеймбриджския университет, от Jesus College (на снимката).

JesusCollegeChapelCourt

След създаването на Софийската търговска камера, търговската къща на Велизар Велико Христов изпълнява кореспондентски услуги и събира данни за общото състояние на английските пазари – движение на цените, търсени стоки, законодателни правила, митнически и транспортни тарифи, позиции на чуждата конкуренция. Тя извършва и успешно посредничество между английски и български търговски експортни къщи.

През 1926 г. Велизар поема изцяло семейния бизнес на Острова и фирмата вече се казва „Belisair Velico Christoff“. Той присъства последователно в британските избирателни списъци до 1931 г., когато умира във Варна.

След завършването на университета в Кеймбридж, Венчан става член на Варненската търговска камара и на Българско търговско параходно дружество (БТПД). Той е и щедър дарител за учредяване на фонд за строеж на сграда на средно търговско училище във Варна като дарението задължава директора на училището да проучи опита на подобни учебни заведения в Западна Европа и сградите, в които са настанени.

Бащата на Велизар и Венчан, Велико Христов, като пръв управител на Варна се занимава с благоустрояването на града като насипването на калдъръм по улиците, създаването на първата противопожарна команда и хигиенизацията. Той е един от основателите на Българското параходно дружество „Постоянство” през 1893 г. През 1894 г. чрез кантората от Лондон от корабостроителницата в Нюкасъл са закупени корабите „Борис” и „България”. Велико Христов е един от най-големите дарители на Варненската девическа гимназия.

“Тройната” къща във Варна на тримата братя Велизар, Венчан и Авраам, синове на Велико Христов, първия кмет на Варна.

Мила Маева е автор на първото цялостно изследване за българите в Англия: “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност”. Книгата може да бъде поръчана онлайн


На 13 август ще се разходим по местата в Лондон, свързани с лейди Даяна, и ще имаме пикник. Заповядайте. Натиснете поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на Jesus College, Cambridge University: JesusgreenCC BY-SA 3.0


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *