Сградата на застрахователната компания Лойдс в Лондон е чудо на архитектурата

City (57)

Lloyd`s of London е най-високата сграда в The City през 1986 г., когато е построена. Проектирана е от Richard Rogers, създал Центъра за съвременно изкуство в Париж (Pompidou Centre, 1977).

Днес тя е най-скоро построената сграда във Великобритания обявена за част от националното историческо наследство (има статут на Grade I – най-високият статут за културно наследство).

Необичайна гледка е Lloyd`s of London. Не защото е направена от стомана и стъкло, а защото асансьорите и тръбите за отопление и вентилация са изнесени отвън. Представете си сако обърнато с хастара навън. Нещо подобно е и сградата, която наричат “the Inside-Out building” (обърната отвътре-навън сграда), заради решението на архитектите да изнесат важните за сградата елементи отвън, за да освободят място за работа вътре.

Lloyds

Служителите на Lloyd`s се придвижват от 1 до 4 етаж, посредством ескалатор, защото това е едно общо пространство, без стени и врати. Покрито е със стъклен покрив, през който влиза светлина.

lloyds

На 11 етаж се намира заседателната зала на Lloyd’s. Тази зала е друго чудо на архитектурата. Някога залата е била стая в къща от 1756 г., проектирана от шотландеца Робърт Адам, който заедно с брат си Джеймс Адам, са основатели на стил във вътрешния дизайн (Adam Style), характерен за 18 век.

От Lloyd’s, купили стаята, когато собствениците решили да събарят къщата и я пренесли в своята сграда, където я превърнали в заседателна зала.

За да видите Adam Room в Lloyd’s of London, натиснете тук.

Снимката на вътрешността на Lloyd’s e на Steve Cadman under Creative Commons.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *