Ботуши и шапка за министър-председатели

Wellington boots

Wellington boots (ботушите “Уелингтън”) са кръстени на министър-председателя фелдмаршал Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington (1769-1852). Херцог Уелингтън бил избран за министър-председател на Великобритания след победата си над Наполеон в битката при Ватерло през 1805 г. Той бил много популярна личност и затова, когато започнал да носи кожени ботуши с нисък ток, които стигали до средата на прасеца и плътно прилепвали по крака по време на лов, много британските аристократи от средата на 19 век го последвали , начело с известния денди Бо Брумел. Така ботушите “Уелингтън” станали много търсени и се наложило тяхното серийно производство.

Днес “Уелингтън” се наричат вид гумени ботуши.

homburg

С друг британски министър-председател – Антъни Идън (1897–1977) – се свързва вид шапка, която той често носел. “Anthony Eden Нat” е черна филцова шапка с коприна по края и с ръб на върха. През 40-те години Идън е външен министър, а от 1955 г. до 1957 г. е министър-председател. Той е бил много елегантен мъж. Предпочитаната от него шапка започнали да носят подчинените му британски дипломати, както и държавните служители.

Шапка “Антъни Идън” може да си купите от Lock & Co. – най-старият магазин за шапки в света и най-старият запазен магазин в Лондон.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на Wellington boots: Ashley Van Haeften under Creative Commons Licence.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *